Naslovna Info Vredne žene iz Srpca rukotvorinama pune kućni budžet

Vredne žene iz Srpca rukotvorinama pune kućni budžet

SRBAC – Slađana Kežić iz Nožičkog i Dragica Ačić iz Povelića kod Srpca izlažu ručne radove na narodnim zborovima i drugim svetkovinama u Lijevče polju.

Ove dve vredne žene kažu da se izradom eksponata od vune, papira, stakla, pruća, plastike i drugih materijala bave desetak godina, popravljajući time kućni budžet.

Talenat su otkrile sasvim slučajno, u pokušaju da osmisle slobodno vremene i zadovolje finansijske potrebe porodica.

– Živim na selu, imam mnogo poslova u bašti, na njivi, u domaćinstvu, ali sam oduvek smatrala da mogu uraditi više od toga. Kada deca odu na spavanje, a ja završim druge poslove, uporno sam pokušavala da oslikam i ukrasim boce, ofarbam pletene korpe, izradim cvetiće od pletiva – opisuje Slađana prve pokušaje ovladavanja ovom veštinom.

Slađana Kežić

Foto: M. Pilipović / RAS SrbijaSlađana Kežić

Sada redovno izlaže rukotvorine i ručne radove na saborima i drugim masovnim skupovima u srbačkoj i susednim opštinama.

– Drago mi je, pre svega, kada neko kaže da mu se dopada to što radim. Osećam da još nisam odrasla, da u meni živi jedno veliko dete koje se igra i veseli ovim krpicama. Kada uspem da ih unovčim, onda mojoj sreći nema kraja – ispričala nam je Slađana, koja je za svoje radove, kao i njena prijateljica Dragica Ačić, dobila više priznanja.

Dragica Ačić

Foto: M. Pilipović / RAS SrbijaDragica Ačić

– To je dokaz da naši poslovi imaju smisla i da vrede. Radim gotovo sve od vunice. To su jastučići, haljinice, prsluci, papučice, čarapice i ostalo za decu. Još u detinjstvu naučila sam plesti, umem iglama sve da uradim i to ovde primenjujem – objašnjava Dragica pokazujući štand ispunjen raznovrsnim eksponatima živih boja pored kojeg mnogi zastaju, raspituju se i zagledaju.

– To radim jer mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Mnogo vremena provodim u improvizovanoj radionici punoj pletiva i konca, crteža i šema. Spojila sam ugodno i korisno, ponešto i zaradim pa sam zadovoljna – ispričala nam je Dragica, pokazujući diploma koju je nedavno dobila na Saboru folklora u Lamincima.

To je podstiče da, kao i Slađana, nastavi da radi sa još većim žarom.

Udruženja žena neguju starine

Ženska udruženja u lijevčanskim opštinama podstiču članice da se bave izradom ručnih radova. Najviše uspeha imaju žene iz Laminaca, Rogolja, Vrbaške, Gornjih Podgradaca, Razboja, Nove Topole…

Osim zarade, one time čuvaju važan deo kulturnog nasleđa ovog kraja.

BLIC