Naslovna Info Vojislav Šešelj oslobođen svih optužbi

Vojislav Šešelj oslobođen svih optužbi

Haški tribunal oslobodio je danas lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova vijeća, uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Latanci je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optužnice.

“Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek”, rekao je sudija Žan Klod Antoaneti.

Ta presuda je prvostepena i na nju će haško tužilaštvo imati pravo da uloži žalbu.

Sudija Žan Klod Antoaneti rekao je da je danas pročitao sažetak presude, koja ukupno ima 100 strana, a na kraju izricanja cijela presuda biće podijeljena učesnicima u postupku.

Predsjednik Pretresnog vijeća sudija Žan Klod Antoanerti rekao je čitajući presudu da većina članova vijeća, uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, smatra da tužilaštvo nije podnijelo dovoljno dokaza za svoje tvrdnje iz optužnice koji se tiču protjerivanja Hrvata iz Hrtkovaca.

“Motivi u Hrtkovcima bili pre svega lične prirode i potreba da se obezbijedi smještaj Srbima koji su ostali bez krova na glavi. Iz govora Šešelja ne može da se zaključi da je učestvovao direktno u razmjeni kuća – a što je prikazana kao glavno sredstvo za protjerivanje Hrvata”, naveo je sudija.

Većina članova vijeća ocijenila je da tužilac nije predočio dovoljno dokaza da bi se utvrdilo da je Šešelj kriv za ubistvo u Crnoj Reci, okrutno postupanje na Ovčari, okrutno postupanje u skladištu Velepromet, mucenje u kasarni i Vugošcu, u opštini Nevesinje, ubistvo civila oko Sarajeva, pljacke imanja kod Vukovara.

“Nije kriv za pustošenje sela i gradova”, napomenuo je sudija.

Što se tiče optužbi o učestvovanju paravojnih snaga u zločinima, Vijeće kaže da su mu predočeni dokazi u kojima se kaže da su bili prisutni Arkanovi tigrovi, Beli orlovi, odred Dušan Silni, Crvene beretke, Jedinica za specijalne operacije, Žute ose, Jedinica Vasilija Vidovića, Gogićeva jedinica, koja je takođe poznata pod imenom Grupa iz Loznice, jedinica Karađorđe, Srpska garda SPO, jedinice Bratislava Gavrilovića i jedinice Slavka Aleksića.

“Nema dovoljno dokaza da se zaključi da je Šešelj bio povezan da Arkanom, jedinicom Karađorđe. Nema dokaza o vezi Šešelja i grupe iz Loznice i jedinice Srpske garde.”

Vijeće je saopštilo da je detaljno istraživalo ko su bili “Šešeljevci” kako ih ne bi brkali sa “četnicima”.

“Analiza dokaza pokazala je da su se “Šešeljevci” mogli identifikovati po fizičkom izgledu i odjeći, ali da to nije bilo odlučujuće. Vijeće je pažljivo identifikovalo pojedince povezane sa SRS, umesto da sve “četnike” poveže sa Šešeljem”, saopštilo je Vijeće.

Presudu je čitao predsjednik pretresnog vijeća sudija Žan Klon Antoaneti.

Napominjući da čita sažetak presude, sudija je naveo da je tokom suđenja koje je počelo 7. novembra 2007. godine prikupljeno 1400 dokaznih predmeta, saslušano je 99 svjedoka, a da presuda broji više od 100 strana.

Sudija je podsjetio da haško tužilaštvo tvrdi da je Šešelj učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa Slobodanom Miloševićem, vojnim i paravojnim snagama, “četnicima” i “šešeljevcima”.

“Glavna uloga Vojislava Šešelja bila je raspirivanje mržnje i regrutovanje dobrovoljaca koji su slati na teren, pa integrisani u srpske snage, koje su djelovale u BiH i Hrvatskoj”, naveo je sudija i podsjetio da se po svim tačkama optužnice Šešelj izjasnio da nije kriv, i branio se sam bez pomoći branioca.

Takođe je naveo da je Šešelj odlučio da neće pozivati svjedoke, ali je u prvom dijelu postupka aktivno učestvovao – osporavao je legalnost međunardong suda i kredibilitet svjedoka.

Šešelj ne prisustvuje izricanju presude, a SRS je najavila da će u podne održati konferenciju za novinare povodom današnje odluke Haškog suda.

Ta presuda, koju Haški sud saopštava 13 godina od početka procesa, je prvostepena i na nju će i lider radikala i haško tužilaštvo imati pravo da ulože žalbu.

Agencije