Naslovna Specijal Hrana Voda: Vaš najbolji saveznik u mršavljenju

Voda: Vaš najbolji saveznik u mršavljenju

Voda je najzdravije piće i vjerovatno jedino koje pomaže da oslabimo, a pri tom se kilogrami ne vraćaju, tvrde stručnjaci. Ova “magična” tečnost na prirodan način potiskuje apetit i razgrađuje masnoće. Naučnici tvrde da smanjen unos može da dovede do taloženja masnih naslaga.
news-2014-July-vodaa_282608634 Ako popijete čašu vode prije svakog obroka, brže mršavite od onih koji broje kalorije u svakom zalogaju, objašnjava dr Brenda Dejvi, nutricionista sa Univerziteta Virdžinija, prenose Novosti. Njen tim je tri mjeseca analizirao kilažu ispitanika i rezultati su pokazali da su osobe koje su prije svakog obroka pile vodu izgubile sedam kilograma, čak 2,5 više od onih koji su strogo pazili šta jedu.

Osim toga, Brenda savjetuje da se uzdržite od zaslađenih pića, jer su pogubni za stas.

Kada prije jela popijemo vodu, osjećamo sitost i manje jedemo, objašnjava američki nutricionista. Supe, čorbe i ostala jela bazirana na vodi, mogu da budu čak i efikasnija od vode. Sličan efekat se postiže sa voćem, povrćem i kašama, jer previše vode u kratkom vremenskom periodu nije dobro za organizam.

S druge strane, ako unosimo malo vode, tijelo to shvata kao prijetnju po život i počinje da zadržava svaku kap u međućelijskom prostoru, što za posljedicu najčešće ima otečena stopala, noge i šake.

Dehidratacija usporava cirkulaciju krvi i aktivnost mozga, iscrpljuje tijelo. Voda kontroliše sistem za varenje, ispira štetne materije, oslobađa tijelo od toksina. Dok prolazi kroz bubrege, pomaže tijelu da se oslobodi suvišne količine soli.

Najbolje je da je pijete hladnu, jer se brže apsorbuje, ali izbjegavajte led. 

(Vijesti.ba)