Naslovna Info Gradiška Voćari u minusu 7,5 miliona KM

Voćari u minusu 7,5 miliona KM

Gradiška – Nevrijeme, koje je krajem juna poharalo Gradišku, pričinilo je poljoprivrednicima štetu veću od 11 miliona maraka, a najveće gubitke imali su voćari.

U opštinskoj Komisiji za procjenu štete naglasili su da poslije rekordnog prošlogodišnjeg roda većina voćara ove godine neće imati voća ni za svoje potrebe.

– Iako se u vrijeme cvjetanja nazirao solidan rod u Potkozarju, grad je 25. juna opustošio većinu plantaža šljive, kruške, jabuke i ostalih vrsta voća. Voćarska proizvodnja je pretrpjela najveću štetu i ona iznosi 7,5 miliona maraka – rekli su u komisiji.

Dodali su da je procijenjena šteta na povrću 1,72 miliona maraka, na žitaricama 1,6 miliona, dok je šteta na plastenicima 159.738 maraka. Naveli su da je štetu na poljoprivrednim kulturama prijavilo 439 domaćinstava, a nepogodom je zahvaćeno 970 hektara pod voćem, 198 pod povrćem i 2,5 hektara žitarica i plastenika.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoje Dojčinović kaže da je u prosjeku u domaćinstvima uništeno od 60 do 70 odsto roda.

– Riječ je o voću koje je ostalo na granama, a koje je led oštetio. Ono se jedino može upotrijebiti za preradu, jer se tretira kao treća klasa. Otkupna cijena takvog voća iznosi oko 12 feninga, ali kada se oduzmu razni troškovi, voćari su na nuli – ističe Dojčinović.

Voćar iz Jablanice Marinko Šljivar kaže da mu je za samo desetak minuta led uništio 70 odsto roda jabuke i šljive na 2,5 hektara.

– Ove godine ima kupaca, ali nemamo šta da prodamo. Berba će biti katastrofalna, jer prve klase ima možda 30 odsto, dok sve ostalo može samo u industriju. Na agrotehničku zaštitu dao sam oko 4.000 maraka po hektaru, bez rezidbe i đubriva, što znači da su gubici znatno veći – priča Šljivar.
Ministarstvo

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić ranije je rekao da je Vlada preduzela sve potrebne mjere za sanaciju štete prouzrokovane od leda i poplava. On je istakao da će voćari dobijati nadoknadu do 200 maraka po hektaru, što će biti gradirano prema procjeni štete.

Glas Srpske