Naslovna Info Gradiška VLADIKA JEFREM OSVEŠTAO NOVOIZGRAĐENU CRKVU BRVNARU U MAŠIĆIMA (FOTO)

VLADIKA JEFREM OSVEŠTAO NOVOIZGRAĐENU CRKVU BRVNARU U MAŠIĆIMA (FOTO)

GRADIŠKA – NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem osveštao je danas novoizgrađenu crkvu brvanaru Svetog proroka Ilije u zaseoku Gaj u mjesnoj zajednici Mašići.

Izgradnju hrama finasirali su mještanin ovog sela Stevo Stojnić i njegova porodica.

Stojnića je vladika Jefrem proglasio kumom hrama.

Stojnić je rekao da je zajedno sa mještanima tri godine gradio crkvu i da su željno iščekivali kada će biti osveštana.

On je istakao da je urađeno mnogo i na uređenju crkvenog dvorišta i mjesnog groblja, a do sljedećeg Ilindana planirana je i izgradnja nadstrešnice od drveta, koja će moći da primi do 100 ljudi.

Stojnić je ispričao da mu se želja da izgradi crkvu u svom selu javila još u mladosti i da mu se sada ukazala prilika, te je napravio hram od hrastovog drveta čiju su kompletnu gradnju finansirali on i njegova porodica.

“Vlasnik građevinskog preduzeća `Niskogradnja` iz Laktaša LJubo Ćubić pomogao je da se asfaltira dvorište, a Gradska uprava i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić pomogli su da se asfaltira put i obezbijede voda i struja do crkve”, dodao je Stojnić.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je do prije tri godine zaseok Gaj bio gotovo zaboravljen, ali da je velikom voljom i željom mještana i pojedinaca, kao što je Stevo Stojnić, omogućeno da ovaj zaselak i njegova crkva budu mjesto gdje će se narod okupljati.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić

Adžić je naveo da je kroz Gaj igrađen put koji spaja regionalni put Dušanovo-Turjak i magistralni put Nova Topola-Kozarska Dubica s ciljem da se obezbijede uslovi da bi mještani ostali da žive u ovom selu.

Mašićki paraoh, protonamjesnik Petar Jovanović

Mašićki paraoh, protonamjesnik Petar Jovanović rekao je da zaseok Gaj broji pedesetak domaćinstava, ali da vjeruje da će ovoj crkvi dolaziti i mještani Mašića i susjednih sela. Nakon što je osveštao hram, vladika Jefrem je služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Foto galerija: