Naslovna Sport Vladari svega: Vaterpolisti Srbije zlatni i u Riju

Vladari svega: Vaterpolisti Srbije zlatni i u Riju

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju i tako postala vladar svih trofeja u tom sportu!

Ekipa Dejana Savića je u vaterpolo klasiku u finalu pobjedila Hrvatsku sa 11:7 i potvrdila da u posljednje dvije godine nema konkurenciju na svijetu.

Imala je Srbija veliki pritisak pred ovo finale jer je na posljednja dva olimpijska turnira ostajala bez najsjajnijeg odličja, ali ovoga puta nije bilo dileme.

Od početka do kraja meča srpski vaterpolisti bili su rješeni da sruše olimpijskog šampiona iz Londona i dominantnom igrom došli su do najvrednijeg trofeja. Srbija je sada zvanični evropski, svjetski i olimpijski šampion, kao i šampion svjetske lige, a u našem vlasništvu je i posljednji odigran Svjetski kup.

Počelo je nešto nervoznije, ali najviše nervoze pokazivao je selektor Hrvatske Ivica Tucak koji je od starta prigovarao sudijama. Srbija je dobila prvu dionicu sa 3:2, a već na poluvremenu imala je sigurnu prednost (6:3).

U nastavku meča nije bilo dileme. Naši vaterpolisti djelovali su moćno u bazenu, Mandić i Filipović su u nekoliko navarata majstorijama pravili razliku, početkom posljednje dionice Srbija je povela sa 10:5 i tu je praktično meč odlučen.

Posebno ipak treba istaći selektora Dejana Savića koji je uspio na mjestu trenera da uradi ono što nije njegova generacija – da osvoji olimpijsko zlato. Savić je u posljednje tri godine uspio da osvoji praktično sve klupske i reprezentativne trofeje u vaterpolu po čemu je svakako jedinstven u svijetu.

Ovo je inače druga zlatna medalja za Srbiju u riju poslije trijumfa rvača Davora Štefaneka.

B92