Naslovna Info Gradiška Vlada RS postavila uslov Opštini Gradiška: Sednica SO ili prazna kasa

Vlada RS postavila uslov Opštini Gradiška: Sednica SO ili prazna kasa

GRADIŠKA – Opština Gradiška više nema mogućnosti za odlaganje sednice SO ukoliko želi da na svoje račune dobije grant od 1.300.000 KM.

To je suština odluke Vlade RS koja je na sednici u četvrtak usvojila Informaciju o projektu „Izgradnja sekundarne kanalizacione mreže sa priključnim šahtovima u naseljima Stočna pijaca 1, Stočna pijaca 2 i Lipovača“, koji se realizuje na teritoriji opštine Gradiška. Vlada Republike Srpske je saglasna sa mišljenjem Ministarstva finansija u vezi preduslova za potpisivanje Ugovora o prenosu grant sredstava opštini Gradiška. Ona je pozvala ovu lokalnu upravu da u skladu sa dokumentom „Pravila plasmana grant sredstava“, a u svrhu realizacije projekta od strateškog značaja za opštinu, usvoji Odluku SO o prihvatanju grant sredstava.
-U protivnom Vlada RS je opredeljenja da izvršiti relokaciju grant sredstava na druge opštine, učesnice u Projektu – navedeno je u zaključcima sednice Vlade RS. Tim za upravljanje projektom izgradnje sabirne kanalizacione mreže za gradiške prigradske mesne zajednice obezbedio je grant Opštini Gradiška u iznosu od 672.033 eura dobijen od strane Evropske komisije. Opština Gradiška, navodi ovaj Tim, bila je dužna da skupštinskom odlukom prihvati doznačena sredstva, što je uslov za potpis ugovora o prenosu granta između načelnika Opštine i ministra finasija. Zoran Latinović, načelnik Gradiške više puta je ponovio stav da je uveren u pozitivno rešenje u korist Opštine. On celom problem daje političko obeležje na štetu lokalne zajednice u Gradiški kritikujući principe Vlade RS. Latinović i dalje veruje da će problem “uspešno prevazići u saradnji sa višim nivoima vlasti”.
-Verujem da se može iznaći neko drugo rešenje kako bi ova sredstva implementirali u projekat od interesa za sve građane naše opštine – kazao je načelnik Latinović potvrdivši da je, po pravilniku potrebna odluka SO ali smatra da će “direktnim kontaktima sa EU uz posredovanje vlasti BiH pronaći neka druga rešenja kako bi odboreni novac bio uplaćen na opštinske račune”.

U SNSD-u pesimisti

Zoran Adžić, predsednik OO SNSD-a smatra da je Opština, zbog nesaradnje načelnika Zorana Latinovića sa novom skupštinskom većinom koju čine SNSD, DNS i Izvorni SDS, ovom odlukom ponovo upozorena na “pogubnost nepoštivanja skupštinske većine i demokratskih principa odlučivanja”. -Izvesno je da će zbog blokade SO koja je nastavljena i u prva tri meseca ove godine bez izgleda da se to uskoro promeni, lokalna zajednica nepovratno izgubiti grant Vlade RS od 1.300.000 KM namenjen izgradnji vodovoda i kanalizacinog sistema – rekao je Adžić našoj redakciji.

Milan Pilipović EuroBlic