Naslovna Specijal Ljepota i zdravlje Vježbanje podmlađuje kožu

Vježbanje podmlađuje kožu

Koža je naš najveći organ. A umjereno vježbanje podmlađuje kožu. Baš kao što održava u top-formi i druge organe (srce, na primjer), čuva i našu kožu od starenja i drugih oštećenja.

Kada se tokom treninga ubrza srčani ritam, mišići otpuštaju više proteina (IL-15), koji pokreće mitohondrije i podmlađuje njihovo funkcionisanje. To, s vremenom, može učiniti da koža na mikroskopskom nivou izgleda i 25 godina mlađe. Tako bar pokazuju rezultati studije kanadskog univerziteta “Mekmaster”, prenosi ljepotaizdravlje.ba.

Istovremeno, vježbanje pomaže organizmu u kontroli nivoa šećera u krvi i oksidativnog stresa, umanjujući krajnje proizvode glikacije. A upravo oni su krivci za starenje kože, te propadanje veoma važnih proteina, poput kolagena. Dakle, evo kako zapravo vježbanje utiče na kožu.

Trening regeneriše

Trening snage izaziva mikrooštećenja u mišićima. Ujedno, on i podstiče mišićna vlakna da se obnove i budu snažnija. Studije pokazuju da vježbanje – bilo da je u pitanju trening izdržljivosti ili pak kardio – pomaže, oslobađajući antiinflamatorne proteine, da se neutralizuju zapaljenski procesi u tijelu. Takođe, istovremeno, smanjuje nivoe hormona stresa.

Zapaljenje je jedan od glavnih uzročnika starenja kože. Kada njih neutrališe, vježbanje podmlađuje kožu.

Supsance koje se bore protiv njega štite kolagen i pomažu da se uspori pojava znakova starenja. S druge strane, poznato je da zapaljenje i stres izazvaju i pogoršavaju stanje akni i ekcema. Osim toga, oni i ugrožavaju kožnu barijeru, čineći je suhom i osjetljivom. A u slučaju posjekotina ili osipa, fizička aktivnost reguliše inflamatorni odgovor kože. Zhvaljujući tome, početna, crvena, upaljena faza kraće traje.

Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju

Vježbanje podstiče protok krvi u kompletnom organizmu, uključujući i kožu. Poboljšana cirkulacija širi krvne sudove, što ćelijama kože obezbeđuje više hranljivih materija i kiseonika. Generalno, na osnovu izgleda kože može se pretpostaviti kakvog je zdravlja neka osoba. Za besprijekoran ten, u dobroj mjeri zaslužna je cirkulacija.

Osim toga, osim pojačanog unosa hranljivih materija, dobra cirkulacija potpomaže i izlučivanje slobodnih radikala i ćelijskih nuspojava. Sve u svemu, trenirajte šta god želite, ali radite to dovoljno intenzivno da biste ubrzali srčani ritam.

Izvor: NN

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.