Naslovna Foto dana Vjeverice na ulicama grada (FOTO)

Vjeverice na ulicama grada (FOTO)

GRADIŠKA – Stanovnike Gradiške koji stanuju u centru grada uveseljavaju vjeverice koje su se nastanile na starim lipama. One su se odomaćile i uopšte ne bježe od ljudi nego pretrčavaju preko ceste, skakuću po travi tragajući za hranom. Tome se najviše raduju djeca jer većina do sada nije vidjela vjeverice, osim na TV-u ili na slikama.

Vjeverica u Vidovdanskoj ulici u Gradišci

Gradsko zelenilo, parkovi i stara stabla postal su stanište još nekih divljih životinja. Među njima je divlji golub kojih je napustio kozarske šume i nastanio se u urbanim naseljima. Rajko Plotan, dugogodišnji lovac i ljubitelj životinja objašnjava ovu pojavu.

– Prirodna staništa ptica i drugih domaćih životinja veoma su ugrožena od mačaka i pasa lutalica. Oni su doveli na ivicu istrebljenja pojedine životinjske vrste. Pticama mačke uzimaju jaja i mlade, ruše gnezda a psi love srne, zečeve, fazane. Nema načina da se to spriječi jer su se mnogi, uključujući državu i udruženja građana stavili u odbranu pasa i mačaka – smatra Plotan.

On kaže da su zbog toga mnoge divlje životinje pronašle utočište u gradu, a pitomi golubovi naselili savski most jer su tamo, umjesto kućnih krovova, bezbjedni.

Резултат слика за golubovi ispod mosta gradiska
Most na Savi i stanište golubova