Naslovna Info Gradiška VIKEND U GRADIŠKI NAPUNIO PARKOVE I KAFIĆE: Sve generacije na savskoj obali...

VIKEND U GRADIŠKI NAPUNIO PARKOVE I KAFIĆE: Sve generacije na savskoj obali i u lipovom hladu (FOTO)

GRADIŠKA – Od kada je uređen gradski park u kojem dominiraju fontana, spomenici i mnoga stabla lipe, popločane staze, zasađeno cvijeće, očišćeno šetalište pored starih zgrada, ovo mjesto postalo je veoma privlačno za stanovnike Gradiške, svih generacije. Posebno je to vidljivo vikendom, kao što potvrđuju naši snimci.

Kej pored Save, kojeg starije generacije pamte kao šetalište zanosa i nadahnuća, ljubavnih uzdaha i pjesničkog nadahnuća, gdje su započele mnoge ljubavi opjevane u pjesmama, ponovo je oživjelo poslije nekoliko decenija.

Gradska uprava u saradnji sa više javnih ustanova, prvenstveno “Zavičajnim muzejem”, “Kulturnim centrom”, Turističkom organizacijom, komunalnim preduzećem “Gradska čistoća” i više udruženja građana, udahnula je novi život ovom kompleksu u centru Gradiške.

Sagovornici Srpskainfo naglašavaju da je znameniti gradski park, gdje se nalazi i Sokolski dom koji će uskoro biti preuređen za potrebe biblioteke i istorijskih postavki, ovdje prepoznat po bogatom sadržaju i jedistvenom prirodnom ambijentu.

– U parku se, na dobro ukomponovan način, prepliću kultura, ekologija, istorija, tradicija sa karakterističnim obilježjima Gradiške. Ovdje je nekada bilo pristanište, tu je između dva svjetska rata gospoda čekala brodove, putovala u svijet, bujao je život. Sada se to poslije nekoliko decenija stagnacije, vraća, što je ohrabrenje za sve mještane – naglašavaju u lokalnoj upravi.

Podsjećamo, ovdje je nastala jedna od najpoznatijih narodnih pjesama “Da sam ptica i da imam krila” koju je napisao Mustafa Mujezinović. Tu su i spomenici anrodnim herojima iz Drugog svjetskog rata, spomenik “Pupolja” djeci Kozare kojeg je uradio Boro Prpoš a sada je u toku izgradnja spomen česme Diani Budisavljević koja je spsila nekoliko hiljada djece sa Kozare iz ustaških logora.

U parku su i stare zgrade, austrijska vijećnica, hotel “Kajzer”, Muzička škola “Branko Smiljanić”…

Poslije nekoliko mjeseci i ugostitelji su došli na svoje. Kafići, restorani, slastičarne su uglavnom puni u večrnjim satima a posebno vikendom.

– Srećni smo što se život vratio na Savu, to je sada postalo kultno mjesto za izlaske, za domor i rekreaciju, za uživanje u hladovini starih lipa koje sada mirisom zapljuskuju ove parkove. I za ugostitelje je sada bolje jer imamo više posla. Nadamo se da će biti uređeno parkiralište sa pristupnim ulicama jer je to zausta problem za sve nas – kazao je za Srpskainfo Vladan Šurlan, predsjednik Udruženja “Glas ugostitelja” iz Gradiške.