Naslovna Info Gradiška Vigemark: Iduće sedmice potpisivanje sporazuma o finansiranju mosta – Adžić: Dobili smo...

Vigemark: Iduće sedmice potpisivanje sporazuma o finansiranju mosta – Adžić: Dobili smo pohvale da smo energična lokalna uprava

GRADIŠKA – Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je danas u Gradišci da je za BiH ključno da dalje napreduje u evropskim integracijama, naglasivši da u tom procesu treba da učestvuju svi, jer to nije nešto što vode samo politički lideri i birokrate.

(Peta javna debata o ulozi lokalnih zajednica, izazovima i mogućnostima pristupanja EU)

Vigemark je naglasio da je cilj javnih debata o ulozi lokalnih zajednica u procesu pristupanja EU, koja je danas održana i u Gradišci, to da predstavnici EU od ljudi iz svih sfera života saznaju više o situaciji u njihovim sredinama jer se znatan dio reformi u procesu uklađivanja sa standardima EU realizuje na lokalnom nivou.

(Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark u Gradišci)

-Gradiška je na granici sa Hrvatskom, koja je članica EU. Iduće sedmice imamo potpisivanje sporazuma o finansiranju mosta koji će biti građen u blizini Gradiške, a koji će doprinijeti jačanju poslovnih djelatnosti, donijeti investicije, ubrzati transport i unaprijediti kontakte između ljudi”, naveo je Vigemark.

On je dodao da je uoči javne debate posjetio i upoznao se o radu nevladine organizacije “Most” u Gradišci koji uključuje i socijalno preduzetništvo.

(Ponovo pokrenuta priča o izmještanju zgrade Osnovnog suda)

-Oni tako preuzimaju inicijativu i ne čekaju da im nek drugi obezbijedi finansiranje. Oni su dobar primjer nečega što svi treba da razumiju, da EU ne može popunjavati svaku rupu, bilo da je riječ o finansiranju ili nekim drugim potrebama, nego da svi moraju preuzimati inicijativu – istakao je Vigemark.

Vigemark je najavio da će u aprilu biti održan sastanak sa načelnicima i gradonačelnicima iz Republike Srpske i Federacije BiH na kojem će biti riječi o tome da lokalne zajednice imaju mnogo dobrih projekata, ali nemaju dovoljno novca jer ulažu mnogo više nego što im viši sistem vraća.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da je dobro da predstavnici EU razgovaraju sa građanima i da je veoma bitno što su Gradišku prepoznali kao sredinu koja teži evropskim vrijednostima i koja je posljednjih godinu dana shvatila da mora da bude u Funkciji svojih građana i privrednika.

(Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić)

Adžić je naveo da je sa Vigemarkom razgovarao o mogućnostima modernizacije infrastukture, uključivanju nevladinog sektora i mladih u brojne procese u lokalnoj zajednici, te unapređenju srednjeg obrazovanja i školovanju kadrova koji su potrebni privredi.

On je dodao da je ponovo pokrenuta priča o izmještanju zgrade suda iz centra opštine, izgradnji novog mosta na Savi i završetku novog graničnog prelaza i carinskog terminala, te završetku obilaznice, završetku sportske dvorane i modernizaciji javne rasvjete.

(Debata se realizuje u okviru inicijative kancelarije Specijalnog predstavnika EU u BiH, a okupila je preduzetnika, predstavnike javne uprave, javnih preduzeća i organizacija civilnog društva te poljoprivrednike i stručnjake za ekonomski i održivi razvoj lokalnih zajednica)

-Imali smo konstruktivan sastanak sa Vigemarkom, gdje smo dobili i pohvale da smo energična lokalna uprava koja ima viziju šta je potrebno građanima i privrednicima opštine – istakao je Adžić.

U Gradišci je danas održana peta javna debata o ulozi lokalnih zajednica, izazovima i mogućnostima pristupanja EU, koju u 15 opština i gradova BiH organizuje Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH u okviru projekta “Lokalna zajednica prEUzima inicijativu”.