Naslovna Info Gradiška Veliko srce i ljubav za djecu sa Kosova i Metohije: Gradiška prva...

Veliko srce i ljubav za djecu sa Kosova i Metohije: Gradiška prva na spisku za prihvat mališana i njihovih nastavnika (FOTO)

GRADIŠKA – Od nekoliko stotina mališana sa Kosova i Metohije koji će u junu ove godine boraviti u više opština i gradova Republike Srpske, na području Gradiške biće smješteno 46 srpske djece iz Zubinog Potoka.

Oni će u Gradišku doputovati 18. juna a zajedno sa nastavnicima, biće smješteni u porodice svojih vršnjaka.

Milorad Arlov, predsjednik odbora za pomoć Kosovu i Metodiji, rekao je za Srpskainfo da se gradska uprava Gradiška prva prijavila za ovogodišnju akciju prijema djece sa  Kosova i Metohije.

– Gradiška je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je potvrdila učešće u 10. jubilarnom projektu “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”. Ova sredina i tokom prethodnih godina iskazala verliku solidarnost sa našim sunarodnicima, što je za svaku pohvalu – izjavio je Arlov.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Foto: Dejan Božić

Osim Gradiške, za ovu akciju prijavli su se Pelagićevo, Šamac, Trebinje, Prijedor, Prnjavor a rok za prijave je do 28. februara. U Republiku Srpsku doputovaće djeca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Novog Brda, Gnjilana i drugih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji.

– Vjerujem da ćemo do 28. februara, dobiti saglasnost i ućešće mnogih lokalnih zajednica iz Republike Srpske da ugoste srpsku djecu sa Kosova i Metohije te im pružiti gostoprimstvo – rekao je Arlov.

I ove godine, u pratnji roditelja, doputovaće i djeca sa poteškoćama u razvoju, članovi Udruženja roditelja “Podrži me” .

Za njihove potrebe u završnici je izgradnja Dnevnog centra “Podrži me-9.januar” u Kosovskoj Mitrovici, kojeg finansiraju humanisti Republike Srpske i veliki veliki broj škola i učenika.

On je naveo da je ovo najmasovniji projekat u regionu koji je do sad ugostio u Srpskoj po sedam dana više od 5.000 srpske djece i oko 450 prosvjetnih radnika sa Kosmeta.         

– Povezano je na hiljade porodica projektom u kojem su do sad učestvovale 33 lokalne zajednice Srpske i veliki broj osnovnih škola sa Kosova i Metohije i Republike Srpske – rekao je Arlov, podsjećajući da projekat ima podršku najviših institucija, posebno Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, Vlade Srpske, Uprave za diajsporu i saradnju sa Srbima u region te mnogih pojedinaca.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške izjavio je da će oni i ove godine biti dobri domaćini djeci sa Kosova i Metohije, da će pokazati tradicionalno gostoprimstvo ovog kraja. Narod Lijevča, Kozare i Potkozarja, kazao je Adžić, znaju šta je patnja, koliko je teška borba za slobodu i koliko je važno Kosovo za srpski identitet.

Izvor: Srpska info