Naslovna Kultura Filmovi Velikani Gradiške na filmskom platnu

Velikani Gradiške na filmskom platnu

GRADIŠKA – Film „Učitelj u lancima“ autora Milana Pilipovića vraća sjećanje na velikana gradiške istorije, Veljka Čubrilovića.

Film, koji je snimljen u produkciji Zavičajnog muzeja Gradiška uz pokroviteljstvo Gradske uprave grada Gradiška, govori o članu „Mlade Bosne“, koji je osuđen na smrt i pogubljen zbog učešća u Sarajevskom atentatu 1914. godine.

Gostujući u programu Radio Gradiške Milan Pilipović je rekao da Gradiška ima važnu ulogu u pisanju istorije u posljednjih 100 godina ističući da je mnogo ličnosti iz našeg grada koje su ostvarile veliki uspjeh u oblasti kulture, nauke, umjetnosti, graditeljstva itd.

“Veljko Čubrilović je jedan od članova porodice Čubrilović koji su mijenjali našu istoriju. Njegova sestra Staka je bila prva žena ljekar u BiH, njeni potomci i danas imaju važnu ulogu u zdravstvu u Srbiji ali i našoj zemlji. Veljko nam je od svih njih djelovao filmično jer je njegov život drama, a drama je film. Ono što je mene impresioniralo u razgovoru sa predstavnicima Zavičajnog muzeja Gradiška, jesu njegova pisma koja je slao svojoj porodici. Ta pisma su mene motivisala da se upustim u ovaj filmski projekat” rekao je Pilipović.

On je dodao da je o Veljku Čubriloviću sačuvano mnogo dokumenata, činjenica i svjedočanstava i da nije sve moglo stati u film pa je odlučeno da se uradi i dokumentarno-igrani serijal koji je emitovan u programu Radio televizije Republike Srpske.

Pilipović je istakao da se svaka priča, bilo da je u pitanju film, novinarski tekst ili radio reportaža, mora bazirati na čovjeku i njegovoj svakodnevnici. On je dodao da se oprobao u svim medijima i da mu je radio ostao na prvom mjestu.

Milan Pilipović svoju novinarsku karijeru je započeo u Radio Gradišci kada je dobio i prva priznanja za svoje radio reportaže. U budućnosti Pilipović planira nastaviti sa stvaranjem filmova i reportaža vezanim za  istoriju Gradiške kao što su priče o slikaru Nedeljku Gogi ali i  događaju kada su aerodromi u Novoj Topoli i Aleksandrovcu poslužili  Kraljevskom vazduhoplovstvu tokom Drugog svjetskog rata.

Izvor: Radio Gradiška

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.