Naslovna Kultura VELIČANSTVENIM KONCERTOM GRADSKI DJEVOJAČKI HOR „LIRA“ PROSLAVIO DVADESET GODINA POSTOJANJA

VELIČANSTVENIM KONCERTOM GRADSKI DJEVOJAČKI HOR „LIRA“ PROSLAVIO DVADESET GODINA POSTOJANJA

GRADIŠKA – Pred više od 500 posjetilaca, sinoć je u gradiškom Kulturnom centra održan 20. jubilarni godišnji koncert Gradskog djevojačkog hora “Lira” pod nazivom “Dvadeset godina pjesme”.

Pod dirigentskom palicom Svjetlane Paunesku, članice hora priredile su gradiškoj publici nezaboravno muzičko veče ispunjeno snažnim emocijama i najljepšim muzičkim notama.

Na bogatom repertoaru našle su se raznovrsne pop i rok kompozicije u atraktivnim horskim aranžmanima, koje su oduševili sve prisutne.
Gosti koncert bili su: vrhunski vokalni solisti Milenko i Boriša Pavlović, Dječiji hor OŠ “Danilo Borković”, članovi Ckud-a „Lepa Radić“ i Plesni klub “Ritam” iz Srpca, a za izvrsnu muzičku pratnju pobrinuli su se Miroslav Vuković, klavir, Amel Crnojević, solo gitara, Saša Rajić, bas gitara i Bojan Bijelić udaraljke.

– Moja osjećanja večeras su podijeljenja, jer hor “Lira” je “moje dijete”, koje je već navršilo dvadeset godina. Kroz ovaj hor prošlo jako puno djevojaka, a što se repertoara tiče, krenuli smo sa klasičnom muzikom, ali osluškujući potrebe i puls publike uvodili smo i neke nove žanrove, te obogatili naš repertoar različitim muzičkim žanrovima od klasične muzike pa do sevdalinki , rekla je dirigent hora “Lira” Svjetlana Paunesku.

Paunesku je navela, da je po želji djevojaka, repertoar jubilarnog kocerta, potpuno drugačiji od svih prethodnih, jer su zastupljene isključivo pop i rok numere, dodajući da su pripreme i probe bile više nego zahtjevne.

Paunesku je istakla da se hor ”Lira”, trenutno nalazi na velikoj prekretnici, jer zbog stalnog osipanja članstva upitan je opstanak hora.

-Da bi hor opstao potreban je mnogo veći broj članova. Mi trenutno imamo 19 djevojaka, uglavnom studentica koje zbog predavanja i predstojećih ispitnih rokova, nisu više u mogućnosti da dolaze na probe i samim tim da budu članice hora, rekla je dirigent hora Svjetlana Pauneska.

Ovom prilikom, ona je pozvala Gradiščanke svih generacija, među kojima kako ističe, ima jako puno onih sa lijepim glasom, da se jave u Kulturni centar i postanu članice hora “Lira”.

Paunesku je naglasila da hor “Lira” ima veliku podršku načelnika opštine Gradiška, Zorana Adžića, čija je želja da se u narednom periodu gradski hor omasovi i postane gradiški brend.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je da je 20 godina postojanja Gradskog hora “Lira” ostavio dubok trag u horskoj pjesmi opštine Gradika i regiona.

Prvi čovjek opštine je istakao da je neophodno podržati rad “Lire”, obezbijediti uslove i omogućiti da hor preraste u ono što treba da bude a to je brend gradiške opštine u oblasti kulture.

Dvadeseti jubilarni godišnji koncert Gradskog djevojačkog hora “Lira” pod nazivom “Dvadeset godina pjesme”održan je pod pokroviteljstvom načelnika opštine Gradiška.

Izvor: Kulturni centar Gradiška