Naslovna Info Gradiška Večiti odbornici u SO Gradiška: Mandati godinama na istoj adresi

Večiti odbornici u SO Gradiška: Mandati godinama na istoj adresi

GRADIŠKA – Prema podacima CIK-a BiH, više od polovine gradiških odbornika je u lokalnom parlamentu po dva, tri pa čak i četiri mandata po četiti godine.

Vodeće političke partije krojeći odborničke liste za oktobarske izbore ponovo favorizuju iste osobe. Odbornicima su, bez obzira na njihov rad zagarantovana privilegovana mesta. To ukazuje da građani, ukoliko glasovima podrže takvu političku praksu, ne mogu očekivati napredak u svojoj sredini. Podsećamo, sednica SO Gradiška nije sazvana od decembra 2014. godine a teško je verovati da će sadašnji skupštinski sastav uopšte zasedati do kraja mandata.
U SNSD-u čiji odbornici, izuzev Nove Milanovića, Igora Marčete i Željka Sladojevića, imaju dugogodišnji odbornički staž smatraju da je potrebno menjati takvu političku praksu. Zoran Adžić, predsednik gradiškog SNSD-a kaže da, posle dva odbornička mandata i osam godina u skupštinskim klupama treba dati priliku drugima.
-Naša partija ovde ima snažan kadrovski kapacitet. Smatram da je osveženje na odborničkoj listi a time i u Skupštini opštine preko potrebno. Razgovaraćemo na tu temu sa našim članstvom i zauzeti stav koji će biti u interesu SNSD-a i građana – pojasnio je Adžić.
U SDS-u i PDP-u smatraju da se moraju tražiti kompromisna rešenja po pitanju statusa odbornika koji su birani više puta. Đorđe Krčmar, predsednik OO SDS-a kaže da treba utvrditi učinak svakog odbornika te se onda odrediti o njegovoj kandidaturi.
-Detaljno ćemo analizirati rad svakog odbornika. Ne možemo dozvoliti da neko ne progovori za četiri godine, da prima nadoknadu id a opet bude biran. Ko god nije zadovoljio, neće biti na listi – kategoričan je Krčmar. Milan Švraka, predsednik PDP-a smatra da vreme provedeno u SO ne treba da bude ograničavajući faktor, ukoliko je odbornik dobro radio. U tom konteksu potvrdio je da će Radislav Dončić sa 16-godišnjim odborničkim stažom ponovo dobiti priliku da bude biran u SO jer je, kaže Švraka, uspešno zastupao interese birača.
Tihomir Mihajlović, predsednik OO Izvornog SDS-a kaže da odborničke rezultate i sposobnost treba staviti u prvi plan i na osnovu toga se opredeljivati. – Međutim, voleo bih da ipak damo šansu i drugima jer imamo mnogo mladih i obrazovanih kadrova – smatra Mihajlović. Većina sagovornika “EuroBlica” među građanima smatra da nije korektno niti politički odgovorno kandidovati iste osobe nakon dva mandata i osam godina u Skupštini opštine.

Tri mandata sa 500 glasova

Ljubo Subotić, odbornik stranke “Radom za boljitak” tri puta je biran u SO Gradiška. Prema podacima CIK-a BiH prvi put je izabran sa 86, drugi put sa 103 i treći puta sa 285 glasova.

Milan Pilipović EuroBlic