Naslovna Info Gradiška Van snage odluke načelnika Gradiške

Van snage odluke načelnika Gradiške

BANJALUKA, GRADIŠKA – Vlada RS je na sjednici poništila dvije odluke Zorana Latinovića, načelnika opštine Gradiška, kojima je on proglasio ništavnim odluke Uroša Grahovca, novog predsjednika SO Gradiška.

Grahovac, koji već neko vrijeme pokušava da preuzme dokumentaciju i pečat od Radoslava Dončića, kojeg je novoformirana skupštinska većina smijenila s pozicije predsjednika Skupštine, a koji smjenu ne prihvata smatrajući je nelegalnom i nezakonitom, proglasio je opštinski pečat izgubljenim i donio odluku o novom pečatu. Latinović je obje odluke poništio, a Vlada je poništila i Latinovićevu odluku uz obrazloženje da načelnik opštine nema ovlaštenja da donosi takve odluke.

“Pozivanje načelnika opštine Gradiška na odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o pečatima na kojima se temelji odluka suprotno je ovim zakonima, a posebno pozivanje na član 43 alineja šest Zakona o lokalnoj samoupravi, budući da je nadležnost za odobravanje izrade pečata povjerena Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, dok u slučajevima nestanka pečata organ čiji pečat je nestao preduzima radnje za prijavu nestanka pečata nadležnom republičkom organu za unutrašnje poslove i oglašavanje u ‘Službenom glasniku RS'”, navedeno je u saopštenju nakon sjednice Vlade. Grahovac je rekao da još nije upoznat sa detaljima, ali da odluku Ministarstva u potpunosti podržava.

“Otkud načelniku opštine pravo da poništava odluke koje nisu u njegovoj nadležnosti”, rekao je on. Latinović je ustvrdio da je odluka Ministarstva donesena na osnovu lažne prijave i da zato ne može biti legalna.

“Ministarstvo je na bazi te lažne prijave ponišilo pečat koji nije izgubljen i koji je sve vrijeme u prostorijama Skupštine opštine”, rekao je on.