Naslovna Kultura Valentina Milačić, dobitnik nagrade Stražilovo: Emotivne ispovijesti istkane u stihove

Valentina Milačić, dobitnik nagrade Stražilovo: Emotivne ispovijesti istkane u stihove

Banjaluka – Postadoh stihom stražilovske poezije i zagrlih “Stražilovo” cijelim svojim bićem. Nagrada “Stražilovo” ima simboličko značenje, a to je jedinstvo srpskog duhovnog prostora, blagoslovljenja stražilovskim romantičarskim zavještanjem.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” književnica Valentina Milačić, dobitnik ovogodišnje nagrade “Stražilovo” na Brankovom kolu u Sremskim Karlovcima.

Kolo, amanet pjesnika Branka Radičevića, prepoznalo je vrijednosti pisane riječi u njenoj zbirci “Kami do kamena”. Milačićeva smatra da su knjige koje se ovjenčaju nagradama Kola uzvišena poetska priznanja.

– Ova zbirka odužuje se precima za radosti i tuge, sreće i nesreće, za javu i san, noć i dan, za suze koje su kanule od radosti ili koje su lelekane od žalosti za meni dragim ljudima – kazala je pjesnikinja o stihovima koje je istkala u nagrađenoj knjizi.

Pjesme pričaju ispovijesti nagrižene duše, treptavih usana ili burnih talasanja srca. Zbirka je, kako kaže, njena pratilja u bespućima nesanica sa kojima je vodila misaone bitke.

– Neke pjesme su posvećene Branku Radičeviću i inspiracija za cijelu knjigu potekla je od njegovog blagoslova kada sam prvi put prije dvije godine posjetila pjesnikov kraj i grob – istakla je Valentina.

Pjesnikinja je izrazila želju da joj u narednom periodu bude ukazana prilika za promociju “Kami do kamena” u Banjaluci.

– Nadam se da ću uz podršku Brankovog kola na primjeren način predstaviti ove lirske zapise i pjesme. Voljela bih da održim i promocije u opštini Gradiška, gdje sam zaposlena, kao i u Laktašima gdje trenutno živim – kazala je Milačićeva.

Ova talentovana pripovjedačica lirike i stihova kaže da su mladi pisci često na marginama ovdašnje književne scene, te da teško dolaze do izražaja i rijetko im se pruže mogućnosti da se dokažu.

Pjesnikinja Valentina Milačić rođena je 22. marta 1966. godine u Ravnom Selu u Vojvodini, rano djetinjstvo provela je u Trnu kod Laktaša, a srednju medicinsku školu završila je u Banjaluci.

Visoko obrazovanje stekla je u Vršcu, a trenutno radi kao diplomirani vaspitač predškolske djece u mjestu Nova Topola u opštini Gradiška.

Prestižna književna nagrada “Stražilovo” ravnopravno je pripala Milačićevoj za zbirku “Kami do kamena” i Mariji Sloboda za studiju “Pesma u pesmi Branka Radičevića”.

U Srpskoj su nagradom “Stražilovo” ovjenčani brojni mladi stvaraoci koji su pokazali svoje talente van sredina u kojima žive i time stekli ugled na široj književnoj sceni.
Zbirke

Pjesnikinja Valentina Milačić do sada je objavila nekoliko knjiga poezije, 2003. objavljena je zbirka “Ime tišine”, 2004. “Vijenac nesanice” i 2011. “Bliznakinja groma”, koja je objavljena u izdanju Brankovog kola.

Glas Srpske