Naslovna Info Gradiška VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA U GRADIŠCI POČINJE 30.OKTOBRA

VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA U GRADIŠCI POČINJE 30.OKTOBRA

GRADIŠKA – Institut za javno zdravstvo RS počinje u ponedjeljak 27.oktobra vakcinaciju protiv sezonskog gripa, a Fond zdravstvenog osiguranja RS za te potrebe je nabavio 12.000 vakcina.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS, Ljubica Jandrić, rekla je da na besplatnu vakcinu mogu računati dijabetičari, osobe na hemodijalizi, oni koji su imali kardiohirurške intervencije na srcu, oboljeli od multiple skleroze i mišićne distrofije, zatim HIV pozitivni, ljudi koji boluju od malignih bolesti i lica sa posebnim potrebama koja su smještena u kolektivni smještaj.

Jandrićeva je naglasila da bi početkom sedmice i ostale zdravstvene ustanove u RS trebalo da preuzmu svoje količine vakcina, pa pacijenti koji imaju pravo na besplatno cijepljenje treba da se jave svom porodičnom ljekaru.

U Domu zdravlja Gradiška potvrđeno je za Radio Gradišku da će vakcinacija protiv sezonskog gripa u Gradišci početi 30.oktobra.

Iz Instituta za javno zdravstvo preporučuju kako treba da se vakcinišu sve osobe koje boluju od hroničnih bolesti i dijabetičari koji nisu zavisni od insulina, te osoblje koje njeguje starije u kolektivnom smještaju.