Naslovna Info UŽIVO – Moskva – Parada povodom Dana pobjede

UŽIVO – Moskva – Parada povodom Dana pobjede

Rusija obilježava danas Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu velikom vojnom paradom u Moskvi.

>>> Paradu pratite na RTRS i na našem portalu. <<<

U Paradi na Crvenom trgu učestvuje oko 11.000 vojnika, 131 jedinica vojne tehnike, a bilo je predviđeno da leti 77 helikoptera i letjelica. Međutim, portparol Kremlja Dmitrij peskov izjavio je da je vazdušni dio parade otkazan zbog vremenskih prilika, navodi RIA Novosti.

Parade se održavaju i u 28 ruskih gradova i na njima učestvuje oko 65.000 ljudi, 2.400 jedinica naoružanja i više od 460 letjelica.

Ovogodišnja vojna parada na Crvenom trgu održava se u specifičnim okolnostima zbog ruske vojne operacije u Ukrajini, koja je pokrenuta prije više od 70 dana zbog, kako je navedeno, denacifikacije i demilitarizacija Ukrajine, kao i zaštite stanovništva Donbasa.

Za vrijeme SSSR-a Parada pobjede održavana je samo na jubilarne godišnjice, a od 1995. godine održava se svake godine.

Defile vojske i naoružanja je uvijek na Dan pobjede – 9. maja, izuzev 1945. godine, kada je održan 24. juna i 2020. godine, kada je parada zbog pandemije virusa korona sa 9. maja pomjerena na 24. jun.

Vojna parada samo je jedan od načina na koji Rusija stalno iskazuje poštovanje žrtvama palim u borbi protiv nacizma.

U Velikom otadžbinskom ratu tadašnji SSSR izgubio je 27 miliona ljudi, od kojih su 14 miliona bili civili.

U centru Moskve 9. maja na centralnoj međunarodnoj sceni “Besmrtnog puka” pjevaće Pavlina Radovanović, talentovana djevojčica iz Orahovca sa Kosova i Metohije koja anđeoskim glasom baštini srpsku tradiciju svog kraja.