Naslovna Info Gradiška Uvezana  računarska oprema, u decembru otvaranje habova u Gradišci (FOTO)

Uvezana  računarska oprema, u decembru otvaranje habova u Gradišci (FOTO)

GRADIŠKA – Projekat „Razvoj kroz digitalne inovativne habove“, ulazi u sam finiš i u decembru će uslijediti njegovo otvaranje u Gradišci.

Nemanja Davidović, koordinator projekta,  potvrdio je da računarska oprema za habove već uvezana.

-Hab će posjedovati deset radnih jedinica sa potpuno opremljenom računarskom opremom, sa dvije licence. To je licenca za softver za grafički dizajn i obradu fotografije „Adobe Photoshop“ i MS Office, licenca za softverski paket namijenjen kancelarijskom poslovanju. Osnovni paket sadrži slijedeće aplikacije:, za obradu teksta, za tabelarne proračune, za izradu i prikazivanje poslovnih prezentacija, za razmjenu elektronske pošte, za rad sa bazama podataka, i stono izdanje za izradu jednostavnih internet prezentacija, naveo je Davidović.

Uslijediće i besplatne certifikovane edukacije iz programskij jezika „Jawa“ i „Fajton“ (Python).

-Objavićemo javni poziv za prijavu, gdje će biti primljeno deset polaznika za programski jezik „Java“ i isto toliko za „Fajton“, rekao je koordinartor projekta Nemanja Davidović.

Koliko gradska vlast ozbiljno računa i očekuje od Digitalno inovativnih habova, govori činjenica da je kompletan četvrti sprat takozvane crvene zgrade, preuređen za ove namjene.

Razlozi za pokretanje ovog projekta čiji je  vodeći partner grad Gradiška su veoma logični i opravdani. Osim usporenog privrednog rasta, nedovoljne preduzetničke aktivnosti, lošeg preduzetničkog okruženja, tu su i drugi razlozi.

– Nedovolјno izgrađena poslovna infrastruktura, nekonkurentnost projektnog područja, kao i nedostatak specifičnih znanja i vještina, te nedostatak umrežavanja preduzetnika, glavni su razlozi zbog kojih je grad Gradiška aplicirao za ovaj program prekogranične saradnje, rekao je koordinator projekta Nemanja Davidović.

Ovo je jedan od tri prekogranična projekta u okviru programa „Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora“. Od projekta očekuje mnogo i lokalna vlast, ali i mladi ljudi koji žele da kroče u poslvni svijet.

Projekat prekogranične saradnje „Razvoj kroz digitalne inovativne habove“ odvija se u Gradišci, Daruvaru, Lipiku i Kotoru. Ukupna vrijednost projekta je oko 1,5 miliona eura od čega grad Gradiška ima budžet od 290,5 hiljada eura. Omjer finansiranja je 85% EU, a 15 % partneri učesnici projekta.

Autor: B.G.