Naslovna Info Gradiška USVOJEN PROGRAM RADA NAČELNIKA ZA 2018. GODINU

USVOJEN PROGRAM RADA NAČELNIKA ZA 2018. GODINU

GRADIŠKA – Odbornici Skupštine opštine Gradiška usvojili su na današnjem redovnom zasjedanju Program rada načelnika opštine i opštinske uprave za 2018. godinu.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je ovo prvi put da Skupština opštine razmatra i usvaja Program rada načelnika.

On je podsjetio da su načelnici ranije sami donosili svoje programe, a Skupština je o njima raspravljala kroz Izvještaj o radu načelnika, te dodao da je prvi put program usvojen po “MiPRO” metodologiji, koju zagovaraju UNDP, Evropska komisija i EU fondovi.

“Želimo da se vidi koje su to planirane aktivnosti i investicije, da se jasno i transparentno vidi budžet za sve što je predviđeno Strategijom razvoja i Programom kapitalnih investicija”, naveo je Adžić i ocijenio da će ovaj dokument unaprijediti rad lokalne uprave.

On je podsjetio da je usvajanjem budžeta opštine Gradiška za 2018. godinu precizirano koje su to kapitalne investicije planirane u ovoj godini.

“To su završetak sportske dvorane i rekonstrukcija vodotornja. Planirane su značajne investicije u izgradnju infrastukture u Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli, gdje će ove godine italijanska `Kalcedonija` izgraditi pogon na površini od 11.000 kvadrata, a biće izgrađen i tržni centar na površini od 8.000 kvadarata”, rekao je Adžić.

Prema njegovim riječima, u ova dva privredna subjekta do kraja godine trebalo bi da se zaposli od 400 do 500 radnika.

Adžić je rekao da je želja lokalne uprave da se završi obilaznica, i da se radi na obezbjeđenju donatorskih sredstava.

Na kritike opozicije, da su povećana izdvajanja za plate radnika opštinske uprave, Adžić je odgovorio da je broj zaposlenih u skladu sa Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi i da je prosječna plata u 2017. godinu bila manja u odnosu na 2016. godinu.

“Do 2019. godine broj radnika u lokalnoj upravi u Gradišci biće ispod gornje granice koju predviđa Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi. U ovoj godini vraćena su prava, koja su radnicima ranije bila uskraćena, kao što su jubilarne nagrade, regres i naknada za smrtni slučaj u porodici”, rekao je Adžić.

Na današnjoj sjednici usvojeni su izvještaji o izvršenju Programa rada Skupštine opštine u 2017. godini, radu opštinskog Odjeljenja za inspekcije za prošlu godinu, te realizaciji Strategije razvoja opštine Gradiška i Programa kapitalnih ulaganja u 2017. godini.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji programa volontiranja, te informacije o stanju u javnom putničkom saobraćaju, protivpožarnoj zaštiti, pogrebnoj djelatnosti i stanju u zdravstvu za prošlu godinu.

Odbornici su razmatrali i informacije o stanju u pružanju usluga u Bolnici Gradiška, snabdijevanju električnom energijom, stanju bezbjednosti i bezbjednosti u saobraćaju, o radu Poreske uprave – Područne jedinice Gradiška u 2017. godini i poštanskom saobraćaju na području opštine Gradiška.

Na sjednici su usvojene odluke o komunalnim taksama i dopunama Odluke o uređenju prostora i građevinskog zemljišta.

Odbornici su usvojili prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan Razvojne agencije Gradiška za 2018. godinu kao i Odluku o određivanje naknade za rad članova Upravnog odbora “Razvojne agencije”.

Na zahtjev odbornika opozicije, načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić uložio je Amandman da se naknada za članove Upravnog odbora sa 300 KM umanji na 200 KM.

Na 13. redovnoj sjednici Skupštine opštine Gradiška odbornici su usvojili i prijedloge odluka o izmjeni dijela urabanističkog plana i akata iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa.

Srna, foto: M. V.