Naslovna Info Gradiška USVOJEN BUDŽET ZA 2018. GODINU U IZNOSU OD 29.800.000 KM

USVOJEN BUDŽET ZA 2018. GODINU U IZNOSU OD 29.800.000 KM

GRADIŠKA – Odbornici skupštine opštine Gradiška usvojili su danas prijedlog budžeta opštine za 2018. godinu u iznosu od 29.800.000 KM.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da su u budžet za narednu godinu uvrštena i kreditna sredstva za kapitalne investicije u iznosu od 6.000.000 KM.

“Budžet opštine za 2018. godinu ima razvojnu komponentu, jer su uz grantovska sredstava planirana ulaganja od 4.000.000 KM u infrastukturno opremanje Agro-industrijske zone u Novoj Topoli, gdje već imamo ozbiljne kompanije, kao što su italijanska `Kalcedonija` i jedan tržni centar, koji planiraju u idućoj godini da zaposle preko 400 radnika”, rekao je Adžić.

Prema njegovim riječima, od šest miliona KM kreditnih sredstava u Agro-industrijsku zonu biće uloženo dva i po miliona KM, isto toliko će biti uloženo u nastavak izgradnje sportske dvorane, a jedan milion KM od kreditnih sredstava namijenjen je za rekonstrukciju vodotornja i druga ulaganja u sistem vodosnabdjevanja.

“U budžetu za narednu godinu za pet odsto su povećana izdvajanja za socijalnu zaštitu, što je uz prethodno povećanje za sedam odsto u budžetu za 2017. godinu značajan iskorak u oblasti zaštite socijalno ugroženog stanovništva”, naveo je Adžić.

Na današnjem 12. redovnom zasjedanju Skupštine opštine Gradiška usvojen je i Program rada Skupštine za 2018. godinu, Rebalans budžeta za 2017. godinu, Prijedlog Akcionog plana implementacije Strategije razvoja opštine Gradiška, te Plan kapitalnih ulaganja u opštinu Gradiška za narednu godinu.

Usvojeni su i brojni programi, kao propratni akti u realizaciji budžeta za narednu godinu, planovi zaštite od požara i komunikacije odbornika sa građanima, program obuke odbornika u 2018. godini i programi rada i finansijski planovi javnih ustanova, čiji je osnivač opština Gradiška.

Odbornici su usvojili i odluku o upisnim područjima za osnovne škole na području opštine Gradiška, proširenim pravima iz oblasti socijalne zaštite i utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti u 2018. godini.

Usvojene su i odluke i izmjene priloga uz odluku o kreditnom zaduženju opštine, izmjenama Regulacionog plana Agro-industrijske zone Nova Topola, izmjeni odluke o pristupanju izmjeni Prostornog plana opštine Gradiška, raspisivanju oglasa o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta, izmjenama i dopunama odluke o upravljanju javnim parkinzima i davanju saglasnosti na izmjenu cjenovnika komunalnog preduzeća “Gradska čistoća”.

Skupština opštine Gradiška donijela je odluku o osnivanju Razvojne agencije Gradiška, a za vršioca dužnosti direktora agencije imenovan je Bojan Arambašić.

Na 12. redovnoj sjednici Skupštine opštine Gradiška svečanu izjavu potpisao je novi odbornik iz reda nacionalnih manjina, Mehmed Kahrić, koji će djelovati u klubu odbornika SNSD-a.

Srna