Naslovna Info Gradiška Usvojen budžet grada Gradiška u iznosu od 29.450.000 КМ

Usvojen budžet grada Gradiška u iznosu od 29.450.000 КМ

GRADIŠKA – Odbornici Skupštine grada Gradiška usvojili su juče budžet grada za 2021. godinu u iznosu od 29.450.000 КМ.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da se Gradska uprava ponijela odgovorno kada je prije lokalnih izbora odlučila da predloži Nacrt budžeta za 2021. godinu tako da je omogućeno da se na današnjoj prvoj radnoj i konstitutivnoj sjednici usvoji Budžet za 2021. godinu. On je dodao  da sa ponosom može reći da je Gradiška jedna od rijetkih lokalnih uprava u Republici Srpskoj i BiH koja ima usvojen budžet za narednu godinu.

“Mi smo pojedine pozicije u budžetu prilagodili pandemiji virusa korona prvenstveno u vidu finansijske pomoći Domu zdravlja Gradiška ali i poljoprivredi i privredi kako bi sačuvali privredne kapacitete onoliko koliko možemo. Naša strateška obaveza je da stvaramo infrastrukturne preduslove za daljnji privredni razvoj i očuvanje svih radnih mjesta kao i otvaranje novih kako od strane domaćih investitora tako i inostranih koji žele poslovati na prostoru Gradiške” rekao je Adžić.

On je istakao da su na današnjoj sjednici usvojeni nacrti programa koji proizilaze iz budžeta.

“Iz Strategije razvoja  grada Gradiška za period 2019-2027. godina usvojili smo Plan strateških ciljeva za 2021. godinu kao i Plan kapitalnih investivija za narednu godinu prema kojima se ne zaustavljamo uprkos teškoj ekonomskoj situaciji. Do kraja ove godine ćemo vjerovatno imati problema sa finansijama ali kapitalne investicije ne želimo da zaustavljamo jer bi time zaustavili privredni razvoj” rekao je Adžić.

On je dodao da se u narednoj godini planira  jakim tempom nastaviti razvoj Gradiške uz pomoć Budžeta grada Gradiška, Vlade Republike Srpske, Savjeta ministra ali i fondova Evropske komisije, UNDP-a i Razvojnih agencija zemalja članica Evropske unije kao i usvojenih projekata u okviru prekogranične saradnje.

Na današnjem 1. redovnom zasjedanju usvojen je Prijedlog programa rada Skupštine grada za narednu godinu, nacrti Plana utroška sredstava ostvarenih od naknade po osnovu korištenja šuma i šumskog zemljišta na prostoru grada, Programa korišćenja sredstva ostvarenih od koncesione naknade, Programa korišćenja sredstava po osnovu naknada ostvarenih od poljoprivrednog zemljišta za 2021.godinu, kao i Nacrti Programa podrške poljoprivredi i preduzetništvu za 2021.godinu, Nacrti Programa zajedničke komunalne potrošnje, uređenja građevinskog zemljišta, tekućeg održavanja i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanih puteva i tekućeg održavanja  i rekonstrukcije hidromeliracionog sitema za 2021.godinu.

Odbornici su razmatrali i usvojili nacrte Programa socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata za 2021.godinu kao i Nacrt Programa finansiranja sporta na području grada Gradiška za 2021.godinu.

Na prvoj redovnoj sjednici Skupštine grada Gradiška usvojeni su Prijedlozi Programa razvoja Civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja, zaštite od požara za narednu godinu, kao i Plan rada JP “Radio Gradiška“ za 2021.godinu i programi rada i finansijski planovi gradskih javnih ustanova iz oblasti kulture, zdravstva i socijalne zaštite za 2021.godinu, Program rada i finansijski plan“Razvojne agencije Gradiška –RAGA“za narednu godinu i Finansijski plan JPU“Lepa Radić“ za 2021. godinu.

Usvojene su i odluke o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti, o utvrđivanju vrijednosti boda za obračunavanje komunalne naknade, o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene jednog kvadratnog metra stambenog i poslovnog prostora na području grada.

Izvor: Radio Gradiška

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.