Naslovna Info Gradiška Uspomene fudbalskog veterana: Istinska legenda dane provodi gajeći sibirski limun u Gradiški

Uspomene fudbalskog veterana: Istinska legenda dane provodi gajeći sibirski limun u Gradiški

GRADIŠKA – U Domu za stare osobe u Gradiški već nekoliko mjeseci Dragutin Tedžerić Guta, jedan od najboljih fudbalera podgradačke Sloge u njenoj dugoj i bogatoj istoriji, boravi i uspješno se oporavlja.

On je veliki zaljubljenik u voćke, ukrasno bilje i prirodu.

U Gornjim Podgradcima izgradio je izletište sa sportskim terenima, a u domu u kojem privremeno boravi neguje ukrasno bilje i rijetke vrste voća. Uz pomoć Duška Kovačevića, radnika u „Rezidenciji Bakić“, u čijem sastavu je Dom za stare osobe, Guta je krajem oktobra zasadio sibirski limun.

– To volim, po nekoliko puta dnevno provjeravam u kakvom je stanju ovaj limun kojeg mi je poklonio Jovo Dragojević iz Bereka. Na tome sam mu veoma zahvalan, kao i Ranku i Kristijanu Bakiću. Oni su dopustili da svoj limun posadim na mjestu koje sam odabrao – kazao je Guta, istinska fudbalska legenda iz Gornjih Podgradaca, zagovornik očuvanja prirode i inicijator mnogih aktivnosti na očuvanju životne sredine.

– Svakodnevno, poslije ustajanja, pa sve do večeri, zavisno od vremenske situacije, po nekoliko puta provjeravam u kakvom je stanju moj limun. To me odmara i preokupira, mada su moje misli uglavnom usmjerene na fudbal i utakmice koje sam odigrao – ispričao je Tendžerić.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Guta za Srpskainfo deklamuje sastav Sloge prije pola vijeka. Tada su, osim njega, perjanice ovog tima, koji je slavu i ugled Podgradaca i Kozare pronosio cijelom Jugoslavijom, bili dječaci, bivši logoraši, ratna siročad, domci, seoska djeca. To su: Marko Desančić, Ivica Plavanjac, Slavko Plavanjac, Dane Kelečević, Slobodan Puhalac, Milutin Vučkovac, Miloš Jagodić, Mile Bavrlić, Mirko Vujić, Dragutin Tendžerić, Veljko Injac i Rajko Slijepčević.

Njima je utakmica bila sve u životu, kaže Guta, pozornica za dokazivanje, put u bolju i sretniju budućnost.

– Kada smo mi igrali bilo je neko drugo i drugačije vrijeme. Voljeli smo fudbal iznad svega, jer je to za nas bila jedina razonoda. Na stadion je dolazilo hiljade ljudi, a mi smo igrali kao da nas krila nose. Živjeli smo za aplauz, pohvale, za dribling i gol. Putovali smo u mnoga mjesta bivše Jugoslavije i igrali velike utakmice, a prije i poslije radili teške poslove, u fabrici, na njivi, školovali se, studirali, učestvovali u izgradnji svojih, ratom razorenih mjesta – opisuje Guta okolnosti i uslove bavljenja sportom, koji je kod njegove generacije razvio mnoge društvene i moralne vrijednosti.

POHVALE MILUTINA VUČKOVCA

Dragutin Tendžerić bio je jedan od najboljih igrača Fudbalskog kluba Sloga iz Gornjih Podgradaca, često je govorio nedavno preminuli doktor Milutin Vučkovac, čije ime nosi sportski centar u Podgradcima.

– Dragutin Tendžerić, Slobodan Puhalac, potom Borče Sredojević i plejada mlađih igrača obilježili su ovo mjesto pod Kozarom, gdje je fudbal veoma popularan. FK Sloga ima kultno mjesto i ona zauzima veliki dio mog srca – govorio je Vučkovac.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović