Naslovna Info Gradiška USPJEŠNO KROČI KROZ ŽIVOTNE ZAMKE: Uzorna učenica iz Gradiške znanjem želi da...

USPJEŠNO KROČI KROZ ŽIVOTNE ZAMKE: Uzorna učenica iz Gradiške znanjem želi da mijenja SVIJET OKO SEBE

GRADIŠKA – Svetosavska nagrada Gradske uprave Banjaluka ohrabrila je Aleksandru Škorić, najbolju učenicu banjalučke Građevinske škole, koja je u najvećem gradu Republike Srpske nastavila nizati uspjehe započete tokom školovanja u rodnoj Gradiški.

Aleksandra, učenica četvrtog razreda, koja se među desetak hiljada srednjoškolaca u Banjaluci svrstala među 18 najboljih, ispričala je u Gradiški za Srpskainfo da Svetosavska nagrada predstavlja snažan podsticaj za nastavak školovanja, za još više truda u učenju i osvajanje novih visina znanja.

Ova uzorna učenica, osim odličnih ocjena, istakla se učešćem na školskim takmičenjima, osmišljavanju inovacija predstavljenih na “Noći istarživača”, “Inostu” i “Festivalu nauke”.

Poslije skorašnjeg završetka srednjeg obrazovanja ona planira na studije građevine u Novom Sadu ili Banjaluci, odlučna da stekne što više znanja, ali i da se poslije vrati u svoju sredinu, u Republiku Srpsku. Ovdje, prvo u svom gradu koji voli, gdje ima mnogo rodbine i prijatelja, želi doprinijeti sveopštem napretku.

– Sviđa mi se Gradiška ali bih ipak željela da još više unapređujemo život ovdje, da gradimo ljepše ulice, fasade, trgove, da sadimo zelenilo, gradimo objekte za mlade, za djecu i odrasle, da poboljšamo društveni život, a našim selima koja su bogata, živopisna, sa mnogo vrijednih ljudi, udahnemo novu energiju, da ohrabrimo stanovništvo da ne odlazi – priča Aleksandra dijeleći svoja ubjeđenja sa braćom Dejanom i Aleksandrom, te mamom Božanom.

Njen otac Mile, bivši policajac, umro je kada je Aleksandra imala samo dvije godine. Odrastala je okružena pažnjom najbližih, dok se u njoj budila nepokolebljiva odlučnost da znanjem, radom i upornošću izgradi svoj svijet znanja.

– Odrastala sam na prečac, nekako ubrzano, prinuđena da prije svojih vršnjaka zakoračim u svijet odraslih, da odredim svoje ciljeve, svoj put nastojeći da to ostvarim na ponos svojih najbližih – odlučna je Aleksandra dok iznosi stavove o svojoj generaciji, društvenim iskušenjima, potrebi i želji da utiče na promjene u zajednici i nepokolebljivo se bori za bolju budućnost svoje generacije.

– Mladi su danas u problemu, jer se plasira mnogo informacija koje ih dotiču, često sapliću. Moji vršnjaci, prijatelji, imaju problem kako se snaći u tome, gdje i kako pronaći, izabrati pravi odnosno svoj životni put. To nije lako jer velike mogućnosti su istovremeno i velike zamke. U sadašnje vrijeme nije lako biti mlad i odrastati – smatra Aleksandra ukazujući na poroke koji su veliko zlo za mlade.

– Poroci su najveći problem jer su dostupni svuda i svakome. Da bi se uspješno iznijeli sa takvim iskušenjima, presudni su porodica, lična odgovornost, procjena šta je dobro, a šta nije. Droga nije dobra, klošarenje nije dobro, život u nekom imaginarnom svijetu ne donosi ništa dobrog. To mladi moraju biti svjesni, moraju imati jasnu viziju – iznijela je Aleksandra Škorić nedvosmislen stav o važnim društvenim temama.– Naravno da sve kreće od porodice ali mnogi nemaju funkcionalne porodice. Profesori i škole, koje su i vaspitnog karaktera, moraju imati snažniju ulogu u formiranju zdravih ličnosti, biti snažnije opredijeljeni za svoju društvenu ulogu – upozorava Aleksandra iznoseći i stav o aktuelnoj temi, o odlasku mladih u inostranstvo, bez namjere da se vrate.

– Ja sam patriota i svako ko se tako ne osjeća trebao bi se preispitati. Jasno je da ovdje kod nas ima mnogo problema, u našem društvu, zajednici. Ja ne prepoznajem snagu, ljude koji žele ili su odlučni da to mijenjaju ka boljem. Tu ja vidim problem – kategorična je ova djevojka koja, kako kaže, ne želi otići odavde, osim privremeno zbog školovanja.

Ona jasno kaže da želi ovdje živjeti, raditi, graditi svoj svijet i mijenjati loše, a ohrabrivati dobro, pozitivno i napredno.

– Ne razmišljaju svi tako i ja razumijem njihove razloge. Odavdje omladina ne odlazi samo zbog ekonomskih faktora nego bježe od gluposti, primitivizma, ograničenih i nelogičnih shvatanja, trule politike, loših informacija… Mladi to više ne mogu da gledaju, slušaju, niti da podnose. To ih tjera odavde, tako ja mislim – upozorava Aleksandra Škorić, ambiciozna i vrijedna srednjoškolka čiji trud su i drugi prepoznali.

Ona želi da i svoje stavove podijeli sa osobama koje imaju moć i uticaj, snagu da utiču i doprinesu napretku. To je Aleksandrin cilj kojeg je iznijela u razgovoru za Srpskainfo, naglasivši da je ona vječiti optimista.

Voli crtanje, slikarstvo i muziku

Aleksandra u slobodno vrijeme, crta, slika i sluša muziku. To su njene ljubavi iz djetinjstva, kojima se i sada često vraća. Inspiraciju i životnu snagu, kaže, najviše crpi u selu Jazovac, odakle potiču njeni roditelji, a tamo i sada ima mnogo rodbine.