Naslovna Info Uskoro završetak mosta na Savi kod Gradiške

Uskoro završetak mosta na Savi kod Gradiške

BANJALUKA – Od maja naredne godine novi granični prelaz, i most na Savi između BiH i Hrvatske. Da će što prije biti gotov, nada se i Milan Jelača, prevoznik kojem su gužve na granici vec decenijama, prava noćna mora.

– Trebao bi dosta olakšati. Manje bi gužvi bilo tamo kada se most otvori. Ovo je imak centar grada, usko je… Katastrofa – ispričao je Jelača.

Na granični prelaz, još će da pričeka. Što se mosta tiče, uveliko se naziru obrisi.

Još nekoliko desetina koraka i ova čelična grdosija iza mene, čija je gradnja počela 2019. godine, biće završena. To znači da će BiH i Hrvatsku most na Savi spojiti u avgustu ili septembru ove godine.

– Mi smo uveliko završili željeznu konstrukciju preko mosta, preko rijeke Save i očekujem da po završavanju samog projekta i pridobijanja neophodnih dokumenata, odnosno upotrebne dozvolei svega onog što je neophodno, možemo pustiti granični prelaz u funkciju  – rekao je Nedeljko Ćorić, minister saobraćaja I veza Republike Srpske.

A zašto prelaz neće u funkciju i ranije, ne znaju ni nadležni. Čekaju odgovor hrvatske strane.

– Jer je jednostavno problem i što je Hrvatska potpisala izgradnju dijela auto-puta, mislim da je dionica od 6 kilometara, od samog mosta do dijela prema Okučanima. Taj dio isto sadrži granični prelaz koji je u planu da se radi, tako da rokove i ostalo, značu za nekih 15-ak, 20 dana – objasnio je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH.

Dok se čeka na odgovore, u funkciji je samo novi carinski terminal. Otvaranjem mosta, otvaraju se i vrata BiH ka Evropskoj Uniji- Barem što se ubrzanog prometa tiče.

Izvor: ATV