Naslovna Info Gradiška USKORO socijalno ugroženi dobijaju 64 stana u Gradišci

USKORO socijalno ugroženi dobijaju 64 stana u Gradišci

GRADIŠKA – Izgradnjom dvije stambene zgrade sa ukupno 64 stana u naselju Senjak, Gradiška je na korak ka raspuštanju nekoliko kolektivnih centara i to u Rovinama, Lamincima i Petrovom Selu.

Tu će, pored stanara kolektivnih centara biti smješteni socijalno ugrožene kategorije i preostali dio porodica poginulih, ratnih vojnih invalida, te stanara kolektivni centara u ovoj lokalnoj zajednici.

Ukupno četiri miliona maraka za ove stanove, obezbjedilo je Ministarstvo za izbeglice i raseljena lica Republile Srpske.

– Još uvijek imamo nezbrinutih porodica koje su izbjegle tokom rata. Sada je konačno prilika da i to riješimo. Stambene zgrade će ostati u trajnom vlasništvu opštine-grada. Stanovi neće moći da se privatizuju ali će porodice moći da ih koriste sve dok ne riješe svoje stambene probleme ili na neki drugi način prestane njihova potreba za ovim stanovima. Tada će oni biti privremeno dodjeljivani drugim socijalnim kategorijama – izjavio je ranije gradonačelnik Zoran Adžić.

U Gradskoj upravi podsjećaju da se radi isključivo o stanovima za socijalne kategorije koji će biti u vlasništvu grada i nisu predviđeni za privatizaciju, odnosno otkup.

– U ovim stanovima koji će biti u potpunosti opremljeni boraviće osobe koje imaju status socijalno ugroženih osoba, bez obzira da li su izbeglice ili su poreklom sa područja Gradiške. Navedene stanove neće biti moguće otkupiti nego isključivo iznajmiti po jasno utvrđenim procedurama – navode u lokalnoj upravi.

Pravo na socijalne stanove imaju osobe i porodice u stanju socijalne potrebe, bračni parovi do 35 godina, osobe starije od 65 godina, izbeglice i povratnici pod jasno utvrđenim okolnostima utemljenim na socijalnom statusu tih osoba i njihovih porodica.