Naslovna Info Gradiška Usamljeni labud oduševio mještane Bok Jankovca (Foto)

Usamljeni labud oduševio mještane Bok Jankovca (Foto)

GRADIŠKA – Iako je proljeće dočekano snijegom, niskim temperaturama i visokim vodostajom rijeke Save, ono što je u Gradišci upotpunilo proljeće jesu labudovi koji su se nastanili duž branjenog područja u Bok Jankovcu.

Unazad nekoliko godina u koritu rijeke Save u Gradišci, pored patki i galebova, koji su najbrojniji, svoje stanište našle su razne vrste ptica, što predstavlja veliko prirodno bogatstvo, ali i uljepšava pogled na rijeku svakom prolazniku koji šeta savskim kejom.

Posljednje vrijeme najviše simpatija pokupio je labud, koji se nedavno sam nastanio na poplavljenoj parceli u Bok Jankovcu.

Prema riječima stručnjaka, sa dolaskom proljeća, labudovi se izdvajaju u parove, te odlaze da pronađu skrovito mjesto na kome grade gnijezdo i razmnožavaju se.

Mještani zastaje, gledajući ovog usamljenog labuda, ali nerijetko je da se mnogi odluče nahraniti ove predivne ptice koje donose posebnu ljepotu.

– Ove ptice su nekada predstavljale pravu rijetkost, i mogli smo ih videti samo na jezerima Bardače, jer su to ptice močvarice. Međutim, vjerovatno nakon isušivanja jezera, onu su našli novo stanište na rijeci Savi – pričaju mještani.

Moja Gradiška, foto: Boško Grgić