Naslovna Info Gradiška Uručeni ključevi korisnicima stanova u zgradi socijalnog stanovanja

Uručeni ključevi korisnicima stanova u zgradi socijalnog stanovanja

GRADIŠKA – Korisnicima stanova u novoizgrađenoj zgradi socijalnog stanovanja u Novoj Topoli kod Gradiške danas su uručeni ključevi, čime se ovaj grad približio cilju da raspusti sve kolektivne centre i obezbijedi krov nad glavom izbjeglim i raseljenim licima koja do sada to nisu bila u mogućnosti.

Ključeve su im uručili gradonačelnik Gradiške Zorana Adžić, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za migracije i raseljena lica Davor Čordaš i ministar za ljudska prava i izbjegla i raseljena lica u Savjetu ministara Miloš Lučić.

Izgradnja zgrade sa 32 stana koštala je više od 1,8 miliona KM, a izgrađena je u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja “CEB dva”.

Adžić je naveo da je iz gradskog budžeta za izgradnju ove zgrade izdvojeno 760.000 KM.

On je istakao da će se Gradska uprava potruditi da u saradnji institucija viših nivoa vlasti obezbijedi da se na ovom prostoru izgradi još jedna zgrada socijalnog stanovanja.

Adžić je podsjetio da su u Gradišci ranije igrađene još dvije ovakve zgrade, sa po 32 stana, da su izgrađana i 52 individualna stambena objekata, a još 22 kuće se završavaju.

Čordaš je rekao da je Gradiška tokom rata primala veliki broj izbjeglih i raseljenih i pokazala osjećaj prema tim ljudima i nakon rata.

– I danas, kada treba dati prostor i infrastrukturu za izgradnju stambenih jedica, Gradiška je spremna da pomogne tim ljudima koji žele da ostanu da žive ne ovom prostoru. Ovaj kraj je pitom i nudi i posao, tako da ti ljudi imaju novu šansu za život, bez obzira što je najljepše tamo gdje si rođen – naglasio je Čordaš.

Lučić je istakao da je izgradnja zgrade u Novoj Topoli plod dobre saradnje svih nivoa vlasti, te naveo da se ovaj projekat finansira iz kreditnih sredstava Evropske razvojne banke.

On kaže da je nosilac projekta Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, realizuje ga Republički sekretarijat, a kredit vraća Vlada Republike Srpske.

– Nadam se da ćemo nastaviti sa relizacijom ovakvih projekta, kako bi sva izbjegla i raseljena lica dobila svoj krov nad glavom – naglasio je Lučić.

Izvor: SRNA, foto: RTVR