Naslovna Info Gradiška Uručena nošnja KUD Kozara iz Gornjih Podgradaca vrijedna 5.000 KM

Uručena nošnja KUD Kozara iz Gornjih Podgradaca vrijedna 5.000 KM

GRADIŠKA – Više stotina stanovnika potkozarskog kraja okupili su se u nedjelju u Domu kulture u Gornjim Podgradcima kod Gradiške kako bi uživali slušajući i gledajući pjevače izvorne melodije, lepršave razigrane članove kulturno umjetničkih društava i svirače na tradicionalnim instrumentima ovog kraja.

U večeri pod nazivom “Veče folklore i pjesme” nastupili su KUD “Mladost” iz Kragujevca, KUD “Kozara” iz Prijedora, KUD “Kozara” iz Gornjih Podgradaca i pjevačka grupa “Kozarsko srce”. Tom prilikom predsjednik OO SNSD-a Gradiška Zoran Adžić uručio je kulturno umjetničkom društvu “Kozara” iz Gornjih Podgradaca Leskovačku nošnju vijednu 5.000 KM, čija su sredstva obezbijeđena iz kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

-Donacijom želimo podržati rad KUD-a “Kozara” koje gaji kulturnu baštinu i običaje ovog kraja. Predsjednik Republike Srpske je prepoznao značaj i ulogu kulture u okviru svakog naroda i samom donacijom učinio veliki korak kako bi kulturno umjetničko društvo “Kozara” što bolje bilo opremljeno a svoje koreografije proširili novim igrama i novim sadržajem – rekao je Adžić.

Savjetnik predsjednika RS Milan Ljepojević rekao je da je veoma srećan što može u ime predsjednika RS da uruči ovako jednu vrijednu opremu KUD-u “Kozara” iz Gornjih Podgradaca koja im je bila potrebna. Predsjednik KUD ”Kozara” koje je domaćin i organizator manifestacije Rajko Šukalo zahvalio je na donaciji i rekao je da ova manifestacija ima za cilj očuvanja tradicije igranja i izvornog pjevanja Potkozarja i prenošenje običaja na mlađe generacije.

-Svake godine pokušavamo dovesti u goste kulturna društva i grupe iz drugih krajeva, i možemo reći da se svake godine odazove sve veći broj mlađih učesnika, što nam je izuzetno drago, a posebno jer su tu gosti iz Srbije – rekao je Šukalo.