Naslovna Info UNIJA UDRUŽENJA POSLODAVACA RS: Okrugli sto na temu „Izazovi i perspektive poslovanja”

UNIJA UDRUŽENJA POSLODAVACA RS: Okrugli sto na temu „Izazovi i perspektive poslovanja”

GRADIŠKA – Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske održala je u utorak, 16. marta 2021. godine u Gradišci okrugli sto na temu „Izazovi i perspektive poslovanja”.

Poštujući epidemiološka ograničenja, okruglom stolu Unije u konferencijskoj sali restorana „Karpe diem“ u Gradišci, prisustvovalo je oko 20 poslodavaca iz Gradiške i okoline, kojima je predstavljena edukativna infografika o pravima i obavezama poslodavaca tokom inspekcijskog nadzora kao i revidirani online alat za prijavu korupcije na sajtu Inspektorata Republike Srpske.

Milka Kantar ispred Unije predstavila je „Brošuru o pravima i obavezama poslodavaca i inspektora tokom inspekcijskog nadzora“, posebno ističući ključne momente u toku inspekcijskog nadzora u kojima je neophodno da poslodavci reaguju kako bi zaštitili svoja prava – da istaknu primjedbe na zapisnik ukoliko ih imaju, kada i od koga da zatraže odlaganje izvršenja rješenja, itd. Kantar je govorila i o novinama u Zakonu o inspekcijama koji je stupio na snagu u 2020. godini, poput prikrivene kupovine robe i korištenja usluga, i na koji način će ti instituti modernizovati inspekcije u Srpskoj. Bilo je riječi i o ulozi unutrašnje i posebne kontrole koja je uspostavljena u samom Inspektoratu i ovlaštenjima kojima raspolažu inspektori unutrašnje kontrole, i naglašena je važnost prijavljivanja svih nepravilnosti koje se uoče u radu inspektora – bilo da se radi o koruptivnim radnjama, drugom nezakonitom ili nedoličnom ponašanju.

Tokom diskusije, poslodavci su postavljali pitanja i iznosili probleme sa kojima se susreću, a koji su se najviše odnosili na sivu ekonomiju, posljedice pandemije, neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama poslodavaca i visoke fiskalne i parafiskalne namete. Neki od učesnika izrazili su potrebu za većom savjetodavnom ulogom inspekcija kako bi im se olakšalo poštovanje svih propisa, nasuprot pretežno represivnoj funkciji.

Menadžer projekta Saša Aćić pozdravio je spremnost republičkog inspektorata da sarađuje na aktivnostima usmjerenim ka edukaciji poslodavaca i smanjenju koruptivnih rizika, najavivši i inicijativu Unije udruženja poslodavaca RS za analizu i otklanjanje sukoba u nadležnostima različitih nivoa inspekcijskih službi u Republici Srpskoj. Dodao je da je ovo četvrti po redu okrugli sto u Srpskoj na ovu temu, i najavio održavanje još jednog u narednom periodu.

Navedene aktivnosti dio su projekta “Smanjenje koruptivnih rizika u radu inspekcijskih službi u RS“ koji provodi Unija udruženja poslodavaca RS.

Projekat se provodi u okviru šireg programa „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.