Naslovna Kultura Umjetnici razočarani, saborovanje likovne kolonija u Gradišci se gasi

Umjetnici razočarani, saborovanje likovne kolonija u Gradišci se gasi

Gradiška – Tradicionalna 14. likovna kolonija “Gradiška 2016”, koja je trebalo da bude održana u netaknutoj prirodi gradiškog jezera Laminci, otkazana je jer opštinska uprava u Gradišci nije uplatila umjetnicima sredstva za materijal.

Početak likovnog saborovanja bio je zakazan za prošlu subotu, a umjetnici su sve do petka čekali uplatu kako bi kupili materijal. Razočarani kada su shvatili da se to neće dogoditi, otkazali su koloniju osjećajući se prevareno. Predsjednik gradiških likovnih umjetnika, koji su jedni od organizatora ove manifestacije, Milovan Čikić istakao je da vlada veliko razočaranje među slikarima, jer su i uz obećanje prevareni.

– Ne razumijem ovakvo ponašanje. Bila su nam obećana sredstva, a zatim smo na neki način prevareni, zbog čega smo otkazali koloniju. Ona je trebalo da počne još u subotu, ali u petak, kad smo vidjeli da nemamo čime da kupimo materijal i da novac neće biti prebačen, iz ne znam kojih razloga, otkazali smo koloniju, da pred gostima ne brukamo ni sebe ni opštinu – rekao je Čikić.

Odgovor smo potražili i u Odjeljenju za društvene djelatnosti, međutim, telefon je uzaludno zvonio, a v.d. načelnika tog odjeljenja Vujadin Miljić nije se javljao na telefon.

Kolonija je prethodnih godina bila jako uspješna, dolazilo je na desetine eminentnih umjetnika iz RS i regiona, a nastajalo je po više od 40 vrhunskih radova koji su na kraju pripadali opštini.

Objasnio je da je za petodnevno održavanje kolonije potrebno oko 4.500 KM, te da je najskuplji slikarski materijal, za koji je potrebno izdvojiti oko 2.500 KM, što i nisu neka sredstva kada se uzme u obzir kakva djela ostaju upravo opštini.

– Prošle godine smo uspjeli održati koloniju, ali takođe uz određene probleme. Opština nam je platila samo dva dana održavanja saborovanja, dok su ostala tri finansirali mnogobrojni sponzori. Novonastalom situacijom su svi likovni umjetnici iznenađeni, tako da planiramo ugasiti koloniju, nema smisla – naglašava Čikić.

Direktor Kulturnog centra Gradiška Željko Blagojević istakao je da ova ustanova izražava veliko žaljenje što nije nastavljen kontinuitet likovne kolonije koja okupi vrhunske umjetnike.

– Produkti te kolonije su nastanak više od 40 radova koji ostaju opštini Gradiška. Ove godine zbog neispunjavanja obaveza od strane Odjeljenja za društvene djelatnosti nismo bili u prilici da organizujemo likovnu koloniju, jer sredstva iz opštine nisu prebačena kako bismo mogli kupiti potreban slikarski materijal za koloniju – istakao je Blagojević, koji pojašnjava da jednim dijelom koloniju finansira opština, a drugim Kulturni centar.

Vrhunska djela u depou

– Prošle godine smo formirali depo, gdje smo prikupili sve slike sa dosadašnjih likovnih kolonija. To je oko 130 vrhunskih djela eminentnih umjetnika iz regiona – rekao je Čikić.

U netaknutoj prirodi i predivom ambijentu jezera Laminci u Gradišci prošle godine je održana 13. likovna kolonija, na kojoj je za pet dana nastalo 26 djela.

Glas Srpske