Naslovna Kultura Umjetnici iz cijelog svijeta inspirisani Bardačom, slikare posjetio načelnik Mlađan Dragosavljević

Umjetnici iz cijelog svijeta inspirisani Bardačom, slikare posjetio načelnik Mlađan Dragosavljević

SRBAC – Osamnaest akademskih slikara iz osam zemalja već šest dana stvara umjetnička djela na Likovno-ekološkoj koloniji „Bardača-Srbac 2022“ na temu „Spas planete – Oaza Srbac“.

Slikare su sinoć u Trening centru Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci posjetili načelnik opštine Mlađan Dragosavljević i načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić.

Da je ovo jedan od najuspješnijih saziva u zadnjih nekoliko godina, potvrdio je načelnik Mlađan Dragosavljević koji je rekao da je spoj umjetnika iz evropskih i azijskih zemalja donio raznovrsnost slikarskih tema i tehnika, što će u značajnoj mjeri obogatiti fundus bardačke kolonije.

„Obišao sam slikare, pogledao radove koje su do sada naslikali i nosim samo pozitivne utiske. Ono što je posebno značajno je da su svi slikari, a naročito oni iz stranih zemalja, izrazili želju da se i narednih godina ponovo vrate u Bardaču“, rekao je Dragosavljević.

Jedna od učesnica je Samah Samaha, koja je završila Akademiju lijepih umjetnosti na Sveučilištu u Jordanu i koja već sedam godina ima umjetnički studio u kojem podučava crtanje i slikanje za sve uzraste i održava likovne događaje.

„Uglavnom radim sa uljanim bojama, ali istražujem i druge tehnike poput akvarela, pastela i akrila. Zaljubljena sam u ljudsko tijelo i pokušavam uhvatiti različita emocionalna stanja ljudskog bića. Naročito se koristim hladnim nijansama plave boje na površinama svojih slika, jer ne osjećam dovršenost i spokoj umjetničkog djela bez te specifične boje“, rekla je Samaha.

Među umjetnicima je i Satar Nama, akademski slikar iračkog porijekla koji živi i radi u Belgiji. On kaže da je obišao čitav svijet, ali je Bardača za njega nešto posebno, jer je u njoj dobio potpuno novu stvaralačku inspiraciju.

„Radim sa akrilnim bojama, najčešće ekspresiju sa apstrakcijom, a akrilik koji se brzo suši omogućava da moje misli trenutno mogu ostati na likovnom djelu. Prije dolaska u Bardaču, bio sam sedam dana u Crnoj Gori ali se to ne može porediti sa ljepotom prirode koju sam ovdje zatekao. Čuo sam da je ekologija u značajnoj mjeri ugrožena, ali se potrudite da je spasite kako bih ponovo jednog dana došao ovdje“, rekao je Nama.

Konstantin Todorasko iz Rusije do sada je naslikao četiri djela u Bardači, a uglavnom radi ulje na platnu. Najčešće slika pejzaže, a bardačka priroda ga svakodnevno inspiriše.

„Volim da slikam u prirodi jer slike ispadaju življe kad posmatram detalje uživo, nego kada slikam u ateljeu u zatvorenom prostoru“, rekao je Todorasko.

Redovna učesnica bardačke kolonije je Jelena Vušurević, slikarka iz Cetinja, koja kaže da svake godine učestvuju vrhunski umjetnici što ne čudi, jer je, kako kaže, Bardača sama po sebi fenomen.

„Slikari sa kojima stvaram daju jedni drugima veliku inspiraciju i zato planiram još dugo da dolazim na bardačku koloniju. Ovo mjesto ima ogromne talente i treba sačuvati djecu koja slikaju sa nama u školi slikanja svake godine, jer su zaista nadareni“, rekla je Vušurević, koja koristi kombinovanu tehniku i akrilik, sa raznim materijalima.

Školu slikanja na Bardači ove godine pohađa 16 učenika a sa talentima rade Jelena Vušurević, koja vodi slikarsku školu na Cetinju, Konstantin Todorasko i Samah Samaha koja u studiju u Jordanu takođe vodi školu slikanja za mlade.

Jedna od učesnica škole je Jelena Milašinović iz Bardače, koja je već nekoliko puta dolazila na bardačku koloniju.

„Najviše volim pejzaž i na mojim radovima dominiraju zelena i plava boja. Obožavam rad sa iskusnim slikarima, od njih se može dosta toga naučiti i zaista sam uvijek srdačno dočekana. Planiram se i dalje baviti slikarstvom i upisala sam slikarsku školu“, rekla je Jelena.

Direktor Centra za kulturu i sport, Radovan Mitraković, rekao je da je ovogodišnja kolonija okupila rekordnih 18 slikara iz osam zemalja, među kojima je i jedan student sa područja opštine Srbac. On je dodao da će na završnoj izložbi, koja će se organizovati u nedjelju 3. jula u 19.30 časova, ispred Doma kulture „Uglješa Kojadinović“ u Srpcu, biti izloženo preko 50 umjetničkih djela.

„Već sada mogu da kažem da je uspio naš pokušaj da spojimo evropsku i istočnjačku kulturu jer su novi slikari unijeli dah svježine u koloniju, a istovremeno smo se vratili korijenima i tradiciji jer su nam se odazvali i neki od starijih slikara koji su učestvovali na prvim sazivima. Posebno mi je zadovoljstvo što je za predsjednika Umjetničkog savjeta imenovan Rajko Petković, koji je osnivač kolonije. Nove umjetnine značajno će obogatiti naš fundus koji trenutno broji 672 slike“, rekao je Mitraković koji je takođe pokazao zavidan slikarski talenat naslikavši takođe jednu umjetničku sliku.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti, Marko Miholjčić, rekao je da je likovno-ekološka kolonija u Bardači jedna od manifestacija koje dobijaju najveću finansijsku podršku iz opštinskog budžeta.

„Ove godine je stigao veliki broj slikara iz Republike Srpske i drugih zemalja, koji će ponijeti lijepe utiske iz Bardače i Srpca i našem fundusu podariti vrijedna djela koja će ostati za buduće generacije“, rekao je Miholjčić.

Učešće u 39. sazivu bardačke kolonije uzelo je 18 akademskih slikara iz Rusije, Belgije, Turske, Jordana, Švedske, Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. Organizator kolonije je Centar za kulturu i sport Srbac, pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Opština Srbac a podršku u organizaciji pružilo je i preko dvadesetak privrednih subjekata i pojedinaca iz Srpca i Gradiške.

Izvor: Opština Srbac