Naslovna Info Ugostiteljima u RS restriktivnije mjere neprihvatljive

Ugostiteljima u RS restriktivnije mjere neprihvatljive

Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS – HORECA RS podržava mjere, preporuke i druge akte donošene u funkciji zaštite stanovništva od širenja infekcije COVID-19 i podsjećaju da su poslodavci u ovom sektoru poštovanjem mjera dali doprinos na suzbijanju infekcije u zajednici.

Uz podršku nadležnih institucija poslodavci u ovom sektoru su zadržali postojeći broj zaposlenih i nisu pristupali otpuštanju viška radnika iako je u posljednih godinu dana zabilježen pad prihoda od oko 40%.
Udruženje napominje da su poslodavci koji posluju u sektoru ugostiteljstva i turizma, dali i značajan doprinos kroz realizaciju niza humanitarnih aktivnosti kojim je apostrofiran značaj poštovanja mjera na suzbijanju infekcije, kao i doprinosa zdravstvenih radnika ukupnoj stabilizaciji sistema u vanrednoj situaciji.

S obzirom da su poslodavci u ovom sektoru u proteklom periodu iscrpili unutrašnje finansijske resurse, prve projekcije Udruženja ukazuju da bi u slučaju donošenja restriktivnijih mjera za posljedicu imalo otpuštanje između 1000 i 2000 radnika u ugostiteljstvu, kao i gašenje velikog broja poslovnih subjekata koji djeluju u ovoj djelatnosti.

Udruženje HORECA RS ukazuje da sve mjere koje se odnose na zabranu realizacije poslovne djelatnosti podrazumjevaju očekivanja poslodavaca da se u potpunosti refundiraju šteta i indirektni gubici nastali po poslodavca zbog nemogućnosti poslovanja, od strane organa koji je donio akt o zabrani realizacije poslovne aktivnosti.
S obzirom na finansijsku i svaku drugu iscrpljenost poslodavaca iz oblasti ugostiteljstva i turizma, kao i neefikasnost restriktivnijih mjera provedenih u zemljama regiona i šire, Udruženje smatra neprihvatljivim donošenje restriktivnijih mjera koje bi se odnosile na ovaj sektor bez obzira da li se radilo o skraćenju radnog vremena ili zabrani rada.
                                                                                                                       

Predsjednik:
                         Dalibor Šajić