Naslovna Info Gradiška Ugostitelji spremaju hranu za medicinare u Gradišci

Ugostitelji spremaju hranu za medicinare u Gradišci

GRADIŠKA – Kuhinji Opšte bolnice Gradiška ugostitelji iz ovog grada svakodnevno doniraju po stotinu obroka namijenjenih zaposlenima, ljekarima, medicinskim sestrama i ostalom osoblju koji danonoćno vode herojsku borbu za spas zaraženih virusom korona.

Ovaj gest solidarnosti naišao je na veoma pozitivan odjek u ovdašnjoj javnosti, posebno među medicinarima. Oni smatraju da to pokazuje brigu i poštovanje društvene zajednice prema radnicima u bijelim mantilima u Opštoj bolnici i Domu zdravlja koji ulažu izuzetne napore, bez ograničenja radnog vremena, na spasavanju ljudskih života.

– Mi smo, slijedeći inicijative Horeke, naše krovne organizacije iz Banjaluke i Republike Srpske, odlučili da u svojoj sredini doprinesemo naporima, velikoj borbi naših zdravstvenih radnika da pobijede opasni virus i pomognu velikom broju sugrađana koji traže njihovu pomoć – rekao nam je Vladan Šurlan, predsjednik Udruženja „Glas ugostitelja“.

Lako je pomoći kad imaš

On je naglasio da ovaj vid pomoći ima posebnu težinu, jer je upućena od onih kojima je takođe potrebna pomoć u ovom delikatnom periodu.

– Lako je pomoći kad je darodavac u dobroj poziciji, kada on ima i može. Sada je to drugačije. Mi u ugostiteljstvu uskraćeni smo za mnogo šta, prije svega za normalno poslovanje, za prihode, za goli poslovni život. Ipak, shvatili smo da je našim zdravstvenim radnicima najteže i da pomažući njima pomažemo sami sebi i svima zajedno – rekao je Šurlan za Srpskainfo.
Filip Popović, vlasnik motela „Eureka“, čije sobe su dugo prazne zbog epidemije virusa korona, gdje nema svadbi i masovnih okupljanja, slavlja i zabave, zanemario je na časak svoje poslovne probleme i uključio se u akciju.

– Ovo je gest iznad svih, važan za sve, jer primarno šalje našu poruku, iskazuje naše razumijevanje za ljekare, medicinske tehničare i drugo osoblje koje se herojski bori za živote pacijenata. Ta borba je za sve nas sada najvažnija. Naša akcija je od srca, jer moramo razumjeti probleme drugih da bi neko razumio i nas, ugostitelje – izjavio je Popović.

Među učesnicima akcije za kvalitetniji obrok herojima u bijelom je i Miloš Lasica, vjeroučitelj i sveštenik iz Kruškika kod Gradiške.

– Oduševljen sam akcijom i gestom ugostitelja. U periodu, kada se i sami bore za svoj nasušni hljeb, oni pomažu drugima. To je i mene podstaklo da se lično pridružim akciji, da doniram novac za obroke bolničarima. To ispoljava najbolje od svih nas, šalje snažnu poruku koja me ohrabruje u ovako sumornom vremenu – kazao je Lasica.

Odličan odziv

Već prvog dana ove akcije, u četvrtak 12. novembra, kada su podijeljeni prvi obroci, reakcije su veoma pohvalne i dobre.

– Svi su akciju prihvatili sa oduševljenjem, javljaju nam se novi ugostitelji, vlasnici privatnih radnji, ali i pojedinci koji žele da budu dio ove misije solidarnosti. Za jedan dan javilo se njih desetak, što je iznad očekivanja. Neki uopšte nisu iz sektora ugostiteljstva, ali su htjeli da učestvuju sa nama, kao što je, naprimer sveštenik Lasica – navode u Udruženju „Glas ugostitelja“ u Gradiški.

U Bolnici, pojašnjavaju u ovom udruženju, dodatne obroke preuzimaju u svojoj kuhinji i po ustaljem rasporedu dijele na odjeljenjima.

– Mi ne želimo ovim da obezvrijedimo rad zaposlenih u kuhinji, njihov kapacitet i materijalne mogućnosti zdravstvene ustanove, nego da pomognemo, da doprinesemo boljem fukcionisanju, da obrok učinimo kvalitetnijim. To je neki vid našeg poštovanja, naša pohvala i doprinos bogatijem jelovniku, umesto bilo kakvog aplauza ili čestitke – pojasnio je Vladan Šurlan suštinu akcije.
To je, od nas, kaže on, stotinu obroka dnevno, u kontinuitetu, minimalno mjesec dana.

– Bolnica iz svojih novčanih sredstava i iz bolničke kuhinje, odmah kako je počela pandemija obezbjeđivala je obroke za radnike u Kovid odjeljenju. To je dodatno opteretilo bolničke finansije – kaže za Srpskainfo direktor gradiške Bolnice Rajko Dodik, pojašnjavajući sadašnju situaciju, iznoseći stav o gestu ugostitelja.

– Ovu akciju koju predvodi Vladan Šurlan i Udruženje „Glas ugostitelja, a jednom prilikom je i Zoran Jakovljević obezbijedio obrok za radnike u Kovidu, svakako će malo rasteretiti i pomoći bolnici. Hvala ugostiteljima koji pomažu u ovim danima, kada su i oni u problemu, jer su pokazali društvenu odgovornost – rekao je Dodik.

Teška situacija

Dodik je rekao da je situacija u bolnici veoma teška i kompleksna. jer je broj pacijenata oboljelih od korone svakodnevno sve veći, a kapaciteti ustanove uveliko popunjeni. On ističe da među pozitivnima na opasni virus ima sve više teških slučajeva i mladih osoba.

– U jednom periodu iz radnog procesa, po osnovu bolovanja, bilo je isključeno 60 radnika, lekara i sestara. Uradili smo unutrašnju preraspodjelu, zaposlili nekoliko sestara i doktora, uključili u rad pripravnike, volontere, te angažovali i radnike koji su u penziji. Na taj način smo premostili nedostatak osoblja koje je takođe na udaru kovida, od zaraze do izolacije i kontakata – kaže Dodik.

On podseća da je nekoliko iskusnih medicinskih sestara u posljednjih nekoliko meseci otišlo da radi u inostranstvo, što je dodatno otežalo situaciju.

Učesnici akcije

Hranu za gradiške medicinare obezbijedili su „Latonedil BiH“, „Lion“, „Alu proks“, „Aktros“ picerija, „Antiks“ picerija, Restoran „Karpe Diem“, „Drvo-G“, Restoran „Taksi bar“, „Đerdan“, Motel „Eureka“, Pekara „Žu Žu“, „Star dent“ i sveštenik Miloš Lasica.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.