Naslovna Info Društvo Udruženje novinara RS: Medijski radnici da budu odgovorni prema javnosti

Udruženje novinara RS: Medijski radnici da budu odgovorni prema javnosti

BANJALUKA – Udruženje novinara Republike Srpske apelovalo je na medijske radnike da se prilikom izvještavanja o virusu korona pridržavaju profesionalnih normi i standarda.

“Pozivamo medijske radnike da poštovanjem pozitivnih propisa i preporuka, prilikom izvještavanja o virusu korona pokažu odgovornost prema javnosti, te da svojim radom ne doprinose širenju panike i straha među građanima, već isključivo adekvatnoj borbi protiv virusa i pravovremenom informisanju”, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Republike Srpske.

Iz Udruženja su naglasili da je jedan od osnovnih zadataka svakog novinara detaljna provjera informacije prije njene objave.

UN RS podsjeća da su urednici i vlasnici medija obavezni da poštuju odredbe Zakona o radu Republike Srpske, ali i interne akte svake medijske kuće, koji garantuju zaštitu zdravlja svih radnika. Novinare podsjećaju da je njihovo zdravlje primarno prije svega za njih same, zato ih pozivaju da prije odlaska na zadatak, u sredinu koja bi mogla da bude potencijalno žarište, budu sigurni da su maksimalno zaštićeni.

Udruženje novinara Republike Srpske se nada da će medijski radnici u ovoj situaciji pokazati odgovornost, izvještavajući samo o provjerenim i tačnim informacijama, bez senzacionalizma i potencijalne mogućnosti da u svojim izvještajima doprinesu negativnim osjećajima prema nacijama koje su žarište krize.