Naslovna Info Udruženje 4+: Peticija za ukidanje cenzusa za dječiji dodatak

Udruženje 4+: Peticija za ukidanje cenzusa za dječiji dodatak

BANJALUKA – Predstavnici Udruženja porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske predali su danas vlastima Srpske peticiju za ukidanje cenzusa za dječiji dodatak i donošenje zakona prema kojem bi svako dijete u Republici imalo pravo na dodatak od najmanje 100 KM.

Peticija je predata predsjedniku Republike Srpske, predsjedniku Narodne skupštine, šefovima klubova poslanika, ministrima finansija, zdravlja i socijalne zaštite, te ministru porodice, omladine i sporta Srpske.

Predsjednik Udruženja Jovan Radovanović rekao je da je prikupljeno 11.227 potpisa građana, te da su osim njih, danas predati i zahtjevi za izmjene određenih zakona koje se odnose na nacionalne penzije za majke sa četvoro i više djece, stambeno zbrinjavanje porodica sa četvoro i više djece, te besplatno školovanje djece iz višečlanih porodica.

“Smatramo da su naši zahtjevi realni jer ako nam djeca nisu bitna, onda se nemamo čemu ni nadati. Sredstava ima, samo ih treba racionalno usmjeriti jer se mnogo novca iz budžeta protraći na bespotrebne agencije i različite odbore”, rekao je Radovanović novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je Udruženju porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske najbitnije da svako dijete ostvari pravo na dječiji dodatak.

Radovanović je napomenuo da u Srpskoj ima 5.000 majki sa četvoro i više djece koje bi trebalo da ostvare pravo na penziju po tom osnovu, kao i da se priprema baza podataka.

On je napomenuo da, prema cenzusu, porodica koja ostvaruje prihod od najmanje 90 KM po članu, a pri tome se procjenjuje i vrijednost automobila, nema pravo na dječiji dodatak.

“Prvo dijete nema pravo na dječiji dodatak, za drugo dodatak iznosi 35 KM, za treće 75 KM, četvrto 35 KM, dok svako sljedeće nema pravo na dječiji dodatak, s tim da nakon 15 godina gube pravo na dječiji dodatak”, dodao je Radovanović.

On je poručio da će Udruženje istrajati u svojim zahtjevima, jer, prema aktuelnom zakonu, pravo na dječiji dodatak imaju samo najugroženiji.

SRNA, NN