Naslovna Info UBACILI U PETU BRZINU: Zanimljiva utakmica za odborničke mandate u Gradiški

UBACILI U PETU BRZINU: Zanimljiva utakmica za odborničke mandate u Gradiški

GRADIŠKA – Bez obzira na stranačku dominaciju SNSD, koji ima ubjedljivu većinu u gradskoj Skupštini Gradiške, ostale partije uhvatile su snažan korak da bi tu razliku umanjile i poslije izbora stekle bitniju ulogu u lokalnoj vlasti.

Gotovo sve političke analize ukazuju da će SNSD, koji je prije četiri godine osvojio 10 mandata, sačuvati lidersku poziciju u gradu na Savi.

Zoran Adžić, predsjednik OO SNSD, i Milenko Pavlović, prvi na kandidatskoj listi, rekli su da će osvojiti nekoliko mandata više nego na prošlim izborima i da će razliku u odnosu na ostale partije još više povećati.

Socijalisti o zdravstvu

Socijalisti Petra Đokića ubacili su u petu brzinu, u skladu sa novim Manifestom Socijalističke partije, koji „podrazumijeva veće učešće građana u odlučivanju o svim pitanjima OD opšteg interesa“.

Jedno od važnih pitanja stavljenih u fokus prilikom stranačkih skupova i razgovora na terenu je, kaže za Srpskainfo Ivica Lučka, predsjednik gradske organizacije Gradiška, i koncept zdravstvene zaštite.

To je, pored organizacionih tema i strategije političkog djelovanja, gradiškim stranačkim kolegama obrazložila Zdenka Gojković, članica Glavnog odbora Socijalističke partije i potpredsjednik Gradskog odbora Banjaluka, koja se pobrinula i za dobar izborni rezultat kolega u drugim mjestima Republike Srpske.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Vrijedni aktivisti SP iz Gradiške, kandidati za odbornike, u uslovima pandemije virusa korona i drugih nepovoljnih okolnosti za političko djelovanje, uspješno, u manjim grupama, šire našu temeljnu ideju. To su socijalna pravda, jednakost, solidarnost, odgovornost i sloga – rekla nam je Zdenka Gojković nakon razgovora sa stranačkim kolegama u Gradiški.

Optimisti

Osim SP, u dinamičan politički teren na kojem je otvorena borba za odborničke mandate ušli su i DNS, DEMOS, Socijalistička partija Srpske… Većina vjeruje da će poboljšati svoj politički rejting i osvojiti neuporedivo više mandata nego što ih sada imaju. Ta brojka, prema njihovim planovima, kreće se od tri do pet mandata.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Visok stepen optimizma u uspjeh ima Dane Malešević, predsjednik lokalnog DNS, koji vjeruje da će njegova partija osvojiti minimalno pet mandata. On kaže da će dobar rezultat izboriti kombinacija iskusnih i mladih, ali ambicioznih i vrijednih, partiji odanih članova.

Opozicija se nada da će u većinu

Ni opozicioni SDS i PDP, koji su 2016. godine zajedno imali devet odbornika, nisu bacili koplja u trnje. Oni su ubijeđeni da će poboljšati rezultat i doći u priliku da sastave skupštinsku većinu.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Gradiška je jedno od strateških mjesta u Republici Srpkoj. Ubijeđen sam da će njeni građani 15. novembra izabrati Mirka Samardžiju (SDS) za gradonačelnika i da će PDP i SDS nakon izbora formirati stabilnu skupštinu većinu u gradskom parlamentu. Taj plan neće poremetiti ni činjenica da nekoliko partija podržava Zorana Adžića i SNSD, a Mirko i ja smo sami – naglasio je Radislav Dončić, prvi na kandidatskoj listi PDP za odbornike u gradskoj skupštini, koja ima 31 odborničko mjesto.

Da bi obezbijedili što veći udio u vlasti, nisu isključene ni nove koalicije ili neki drugi vid stranačke saradnje, što potvrđuju učestali razgovori stranačkih šefova.

Aduti za gradski parlament

Kad je riječ o adutima za parlament, na listi SP vodeća mjesta zauzimaju Ivica Lučka, Snježana Đurić, Strahinja Jurišić, Milica Desančić i Darko Lacković.

U DNS to su Dane Malešević, Sanja Bajić, Saša Lazić, Slavko Mekinjić, Jovana Radonjić, Marinko Šljivar, Mirela Katalina, Đorđe Grujičić, Dalibor Švraka, Predrag Ljubičić i Boban Mandić.

Čelna mjesta na listi SDS povjerena su Zoranu Vekiću, Milici Šukalo, Zoranu Latinoviću, Vanji Tomas, Božidaru Gajiću, Milutinu Misimoviću.

Na listi PDP su Radislav Dončić, Željka Despotović, Goran Bijelić, Branislav Mrakić, Dragana Gojković…

PENZIONERI NA DVA FRONTA

Penzionerska demokratska stranka (PDS) sedma je politička partija koja je podržala kandidata SNSD za gradonačelnika Zorana Adžića na predstojećim lokalnim izborima.

Partija ujedinjenih penzionera, koju zastupa predsjednik Bogoljub Vidović, prethodno je potpisala sporazum o saradnji sa DNS, s kojim čini zajedničku odborničku listu.