Naslovna Info Gradiška U Žeravici održan pomen stradalim Romima

U Žeravici održan pomen stradalim Romima

GRADIŠKA – U mjesnoj zajednici Žeravica danas je održan pomen i položeni vijenci na spomen-obilježja poginulim borcima romske nacionalnosti u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i romskim žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grad Gradiška Radomir Pjanić rekao je da je  među više od 16.000 žrtava u Drugom svjetskom ratu na području Gradiške, stradalo oko 800 Roma.

On je naveo da je spomenik u Žeravici jedini spomenik romskim žrtvama u bivšoj Jugoslaviji.

U sklupu ovog spomen-komplaksa izgrađno je spomen-obiljažje za pet boraca romske nacionalnosti koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Boračke organizacije grada Gradiška Milovan Gagić rekao je da se Gradska boračka organizacija po prvi put ove godine ozbiljnije uključila u organizaciju pomena stradalim Romima u Drugom svjetskom i Odbrambemo-otadžbinskom ratu.

On je istakao da Boračka organizacija, kao najveća organizacija koja njeguje tradiciju sjećanja na borbu za opstanak na ovim prostorima, mora da pomogne da ovaj pomen bude dostojanstven i pronađe način da se spomen-kopleks u Žeravici uredi i redovno održava.

Vjence na spomen-obilježja stradalim Romima u Žeravici položili su predstavnici Gradske uprave Gradiška, Gradske boračke organizacije, SUBNOR-a, mjesne zajednice Žeravica i Gradske organizacije SNSD Gradiška.