Naslovna Info Gradiška U završnoj fazi radovi na izgradnji trga Čubrilović (FOTO)

U završnoj fazi radovi na izgradnji trga Čubrilović (FOTO)

GRADIŠKA – GRADSKA uprava Gradiška i Zavičajni muzej inicirali su izgradnju trga u čast najpoznatije Gradiške porodice Čubrilović koja je obeležila prošli vijek, posebno braća Veljko i Vaso.

Ovih dana nastavljeni su radovi na uređenju budućeg trga, gdje se trenutno radi asfaltiranje prilaza, odnosno trotoara oko trga.

Do sada je postavljeno navodnjavanje kap po kap, trava, nisko rastinje, kandelabri, klupe i kante za smeće te je još preostalo postavljanje statue Veljka Čubrilovića.

Tako će Gradiška opet biti prepoznatljiva po svojim trgovima, kao što je to bilo u periodu između dva svjetska rata. U tom vremenu ovaj grad imao je pet trgova, i nosio je epitet “Mali Beograd”.

Danas u Gradišci nema nijedan trg, pa je Gradska uprava odlučila da pokrene konkretne poteze na uređenju gradske zone.

-Želimo da Gradišci ponovo vratimo trgove i da ih vežemo za ličnosti i događaje iz gradiške istorije, što će doprinijeti uređenju grada – rekao je gradonačelnik Zoran Adžić.

Projekat se sastoji od snimanja filma, izgradnja trga i statue Veljku Čubriloviću, te izrade monografije i izložbe o usponu građanskog sloja Gradiške.

Vrijednost prve faze građevinskih radova je 158.000 KM, a izvodi ih gradiško preduzeće SR “ZOKI”.

Građani Gradiške imaju samo riječi hvale za inicijativu izgradnju trga posvećenom Čubrilovićima, jer kako kažu, ova porodica je posljednjih decenija bila zaboravljena.

– Odlično mjesto i prelijepo uređeno, i Gradiška zaslužuje da ima takav Trg, i sve pohvale za to. Sjećanju na njih trebalo bi se pridavati mnogo više pažnje da ih otrgnemo od zaborava – saglasni su Gradiščani.