Naslovna Kultura U Zavičanjom muzeju počele radionice za djecu

U Zavičanjom muzeju počele radionice za djecu

GRADIŠKA – Radionicom i zabavnim programom za djecu Osnovne škole „ Vasa Čubrilović“ u Zavičajnom muzeju danas je počelo obilježavanje 50 godina Javne ustanove Zavičajni muzej Gradiška.

Direktor Zavičanog muzeja Bojan Vujinović rekao je da je muzej počeo sa radom davne 1970. godine te da su radionice i rad sa najmlađima jedna od aktivnosti povodom obilježavanja ovog jubileja.

„Priremili smo deset radionica i cilj nam je da se najmlađi upoznaju sa istorijskom i prirodnom baštinom ne samo Gradiške već čitavog Lijevča polja i okolnih opština“, istakao je Vujinović.

On je dodao da kroz zagonetke, igru i crtanje žele djeci da prikažu kako su živjeli praistorijski ljudi na ovim prostorima.

Vujinović je naglasio da će radionicama biti obuhvaćena i djeca predškolskih ustanova, srednjoškolci te djeca iz područnih škola koja nemaju mogućnost da dođu u muzej.

On je naveo da će pedeset godina Javne ustanove Zavičajni muzej Gradiška ove godine biti obilježeno  i kapitalnim projektima kao što je izgradnja Trga „Veljka Čubrilovića“ i dokumentarno – igranim filmom o porodici Čubrilović, te izgradnjom česme posvećene Diani Budisavljević i prikazom filma „Dnevnik Diane Budisavljević“ i nizom drugih aktivnosti i manifestacija.

Ove sedmice radionice su namjenjene učenicima Osnovne škole „Vasa Čubrilović“, od 17. do 21. februara biće održane radionice za učenike Osnovne škole Danilo Borković, a od 24. do 27. februara za učenike Osnovne škole „Kozarska djeca“.