Naslovna Kultura Izložbe U ZAVIČAJNOM MUZEJU OTVORENA IZLOŽBA POVODOM 150 GODINA OD OSVEŠTANJA PRVOG HRAMA...

U ZAVIČAJNOM MUZEJU OTVORENA IZLOŽBA POVODOM 150 GODINA OD OSVEŠTANJA PRVOG HRAMA U GRADIŠCI

GRADIŠKA – U Zavičajnom muzeju u Gradišci sinoć je otvorena izložba istorijske građe, arhivskih dokumenata i predmeta povodom 150 godina od osveštanja prvog hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci.

Autor izložbe teolog Dario Drinić rekao je da je izložba postavljena povodom osveštanja prvog Hrama Pokrova Presvete Bogorodice davne 1866. godine koji je osveštao sarajevski mitropolit Ignjatije.

Taj Hram je u vremenu i nevremenu služio svojoj svrsi, bio je stjecište svih narodnih zbivanja ovog dijela Bosanske Krajine. Oko njega su se odvijale skupštine koje su brojale i preko 3.000 ljudi na kojima su donošene vrlo bitne odluke, o svim sferama života ljudi, a jedna od njih je bila i duhovnost – istakao je Drinić.

On je dodao da je ovaj hram jedan od prvih koji je podignut u tursko vrijeme i da je karakterističan po tome što je imao zvono koje je u to doba bilo zabranjeno. Drinić je rekao da je istraživanjem za izložbu skupio obimnu građu, te da će u skorije vrijeme izdati knjigu o crkvenoj prošlosti Lijevče polja, od turskog vremena do Drugog svjetskog rata.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je da je ovo veliki jubilej kad znamo da je hram izgrađen 1862. godine, osvećen 1866. godine, a osvećewe izvršio mitropolit Ignjatije.

-Bitnost hrama je što je on u to vrijeme predstavljao važno mjesta, a sve bitne stvari vezane za život naroda su se odvijale u porti hrama – istakao je Adžić koji je dodao da je to bio prvi drveni hram na ovim prostorima koji je posjedovao i zvono.

Adžić je napomenuo da je hram 1925. godine srušen, a zatim i počela gradnja novog hrama za čiju izgradnju je najzaslužniji Gradiščanin Prota Dušan Subotić.