Naslovna Kultura Izložbe U Zavičajnom muzeju Gradiška prezentovan je legat Borislava Bore Nježića (VIDEO)

U Zavičajnom muzeju Gradiška prezentovan je legat Borislava Bore Nježića (VIDEO)

GRADIŠKA – U Galeriji zavičajnog muzeja Gradiška  svečano je otvoren legat Borislava Bore Nježića,  umjetnika svjetskoga glasa.

Radi se o Borinim ličnim stvarima, alatu, rekvizitima mozaicima, grafikama i slikama, koje je Zavičajnom muzeju i Borinom rodnom gradu uručila njegova supruga Ljiljana Nježić.

-Veoma sam srećna i ponosna jer se evo danas ispunila velika želja moga Bore, da se vrati u svoju Gradišku. Boro je bio veliki čovjek i umjetnik i ove aktivnosti to i potvrđuju – rekla je Ljiljana Nježić.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović upoznao je javnost da se u čast svjetski priznatog umjetnika Borislava Nježića održava zaista bogat i sadržajan program, koji će postati tradicionalan.

-Osim Simpozijuma u kamenu Borislav Nježić, pripremamo i projekciju filma Milana Pilipovića ‘Kamen pamti’, koji govori o životu slavnog umjetnika, te druge sadržaje. Namjera nam je da stvorimomuzej na otvorenom sa radovima svjetski priznatih umjetnika sa svih meridijana, po čemu će Gradiška biti prepoznatljiva – rekao je Vujinović.

Veliku podršku Zavičajnom muzeju  da istraje u originalnoj ideji ‘Povratka Bore Nježića kući’ dala je Gradska uprava Gradiška. Potvrdio je to i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, neposredno nakon što je legat proglasio otvorenim.

-Danas otpočinjemo jednu tradiciju, koja će biti brend Gradiške. Okupljaćemo skulptore iz čitavog svijeta koji će dobiti šansu da naprave umjetnička djela koja će ostaviti Gradišci, po čemu će naš grad biti prepoznatljiv. Dokazali smo kroz bistu proti Subotiću, Trg Čubrilovića i ove aktivnosti posvećene Bori Nježiću da Gradiška ne zaboravlja svoje veličine i da želi da povrati atribut ‘Mali Beograd – rekao je gradonačelnik Zoran Adžić.

Video:

 Zahvaljujući porodici Borislava Nježića, umjetnicima, koji vajaju i prave mozaike u okviru simpozijuma ili kolonije, Zavičajnom muzeju Gradiška i Gradskoj upravi ime ovog svjetski priznatog umjetnika biće uklesano i u njegovoj Gradišci i u kamenu, i upisanim djelima, na filmu, izložbama i stalnoj postavci i simpozijumima koji će biti svjetskih razmjera i tradicionalnog karaktera.

Foto galerija: