Naslovna Info Gradiška U TURJAKU SLUŽEN PARASTOS POGINULIM BORCIMA

U TURJAKU SLUŽEN PARASTOS POGINULIM BORCIMA

GRADIŠKA – Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježja poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora Drugog svjetskog rata i poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Turjaku je danas obilježen Dan mjesne zajednice i 76. godišnjica od prve partizanske akcije na području opštine Gradiška.

Vijence na spomen-obilježja položili su načelnik opštine Zoran Adžić, predsjednik Skupštine opštine Milenko Pavlović sa saradnicima, predstavnici Opštinske organizacije SUBNOR-a, Opštinske i mjesne Boračke organizacije i Mjesne zajednice Turjak.

-Ovo je dan kada trebamo da se podsjetimo istorije ovih krajeva i hrabrosti ovog naroda, ali i da odamo počast žrtvama u prethodnim svim ratovima – rekao je načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić.

Adžić je podsjetio da je opština Gradiška druga po redu u Evropi po broju žrtava za vrijeme drugog Svjetskog rata, gdje je 14.000 boraca i civila stradalo.

Učesnik NOR-a, Miloš Stanišljević rekao je da se i danas sjeća 16. decembra 1941. godine kada je oslobođen Turjak i naglasio da je u Turjaku bila četa od 140 boraca, a danas su živa samo trojica. On je naglasio da je današnji datum značajan ne samo za stanovnike Turjaka, već čitave opštine, posebno za mlade generacije, kako bi sjećanje na nevino stradale vječno živjelo među narodom.

Turjak je prva mjesna zajednica na području opštine koja je dan oslobođenja proglasila za dan mjesne zajednice i obilježava ga svake godine 16. decembra. Na spomen obilježju u Turjaku uklesana su 1224 imena stradalih civila za vrijeme ustaško fašističkog terora od 1941. do 1945., od čega je 486 djece. Mještani kažu da to nije konačan broj, da je mnogo onih koji su stradali, a nisu evidentirani i da su čitave porodice u Turjaku nestale za vrijeme Drugog svjetskog rata.