Naslovna Info Gradiška U SVAKOJ DRUGOJ KUĆI BLIZANCI: Selu Vrbaška kod Gradiške ne prijeti bijela...

U SVAKOJ DRUGOJ KUĆI BLIZANCI: Selu Vrbaška kod Gradiške ne prijeti bijela kuga (FOTO)

GRADIŠKA – Osim po stalnom povećanju broja mladih bračnih parova i djece, Vrbaška kod Gradiške jedinstveno je naselje u ovom kraju po velikom broju blizanaca, većinom muškaraca.

Prošetate li se ovim pitomim selom Vrbaška možete pomisliti da vidite duplo, jer, kako kažu u ovom velikom naselju, u svakoj drugoj kući rađaju se blizanci.

Milenko Vranić, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva “Mirkovo kolo”, kaže da u užem dijelu sela ima sedam parova s blizancima. U cijelom selu taj broj je višestruko veći. Podsjeća da to nije naročita novost nego svojevrsna tradicija u Vrbaškoj, jer među blizancima ima svih generacija, mada je ipak najviše mladih.

Oni žive u ovom selu udaljenom sedam kilometara od Gradiške, gdje je priroda veoma lijepa, sa mnogo šume, pašnjaka, bašta, obradivih njiva.

– Možemo se pohvaliti mladim bračnim parovima sa dvojkama rođenim u posljednjih desetak godina. To je naše veliko blago, koje se najbolje može vidjeti na probama i nastupima našeg kulturno-umjetničkog društva. U našem selu mještani su složni, vole i njeguju društvene aktivnosti, folklor, igru, pjesmu, zabavu – ispričao nam je Vranić.

Dva puta po dva

Njegov sin Velibor, a potom i kćerka Bojana dobili su dvojke.

– To me mnogo obradovalo, jer sam u dva puta dobio četiri unuka. Veoma sam srećan kada mi u posjetu dođu sin i kćerka sa svojim porodicama i dovedu svoje dvojke, mada ne odvajam, po ljubavi, ni druge unuke – rekao nam je Vranić.

Dugačak je spisak lijepih primjera mladih bračnih parova s dvojkama. Nataša i Velibor Vranić imaju blizance, sinove Nikšu i Mateja. Rođeni su 6. septembra 2018. godine.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Slobodanka i Mirko Videk iz zaseoka Krajčinovci imaju blizance, sinove Dejana i Sašu, te starijeg Danijela. Ovi blizanci rođeni su 9. jula 2020. godine.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Bojana i Bogosav Đurić imaju blizance Dejana i Danijela, rođene 2. juna 2015. godine, te starijeg sina Davida.

– Ja radim u “Šumariji”, po zanimanju sam diplomirani inženjer, a supruga je domaćica. Kada smo saznali da ćemo dobiti dvojke, prvo smo bili iznenađeni, opsjednuti kako ćemo iznijeti duple obaveze, ali kada su sinovi rođeni sve je bilo lakše, uvijek je neko dolazio da pomogne. Sada smo svi srećni i zadovoljni, možemo se pohvaliti da smo brojna i srećna porodica – kazao je Bogosav Đurić.

Sloga

Njegova supruga Bojana ispričala nam je da imaju mnogo obaveza, ali da slogom, razumijevanjem, radom, sve poteškoće uspešno prevazilaze.

– Njih trojica se vole, stariji sin pazi, čuva dvojicu mlađih. Poslušni su i nemamo posebnih poteškoća, niti problema – kazala je Bojana.

Gordana i Željko Malešević imaju devetogodišnje blizankinje Lanu i Maju. One su učenice trećeg razreda osnovne škole u Vrbaškoj. Veoma su radoznale, vesele i predusretljive.

– Lijepo nam je, volimo se, zajedno rješavamo domaće zadatke, sjedimo u istoj klupi u školi. Mnogo vremena provodimo zajedno. Imamo dobre ocjene, volimo svoju školu, ovo selo, vježbamo folklor u Kulturno-umjetničkom društvu “Mirkovo kolo” i radujemo se nastupima i putovanjima – kazale su nam, nekako uglas, blizankinje Lana i Maja Malešević.

Miki i Zora Misimović, osim starijeg sina Nemanje, imaju blizance Milicu i Nikolu; Jovana i Aleksandar Vasiljević su roditelji blizankinja Sofije i Ivone, a Sanja i Borko Babić imaju blizance, Teodoru i Nikolu, rođene 2012. godine.

Slobodan Galić i Zorana Praštalo imaju Milana i Anu, a Dragana i Dragan Macura Irinu i Mariju.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Irina i Marija su rođene 30. januara 2017. godine. Kada smo saznali da ćemo postati roditelji dvije devojčice, bili smo veoma srećni, ushićeni kao i naša rodbina. Uživamo sa njima, nastojimo uvijek da ih obučemo na isti način, veoma su slične i teško ih je razlikovati. Međusobno se vole, maze i čuvaju – kazali su nam Dragana i Dragan Macura.

Prepoznatljivost

Ilija Grbić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Vrbaška, podsjeća da su se dvojke ovdje i prije rađale, među starijim generacijama.

– To je neka naša prepoznatljivost, po tome smo drugačiji od svih sela u Potkozarju. Dok se druga sela gase, a broj djece drastično smanjuje, škole zatvaraju, kod nas se dvojke rađaju u svakoj drugoj kući. Šta tome doprinosi, voda, vazduh, hrana, geni… niko ne zna, mada svi nagađaju. ali to i nije bitno, važno je da se rađaju zdrava djeca i da selu ne prijeti “bijela kuga” – rekao je za Srpskainfo Ilija Grbić.

Od starijih Vrbaščana blizanci su Nikola i Nevenka Ilišević, Milena i Mara Babić, Predrag i Nenad Tatić, Jelena i Milan Rončević.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Seoski hroničar i statističar Stanko Šinik smatra da presudnu ulogu, koja utiče na natprosječan broj blizanaca po glavi stanovnika, imaju „zdrava prirodna sredina, domaća hrana, pozitivni društveni odnosi i fizička aktivnost“.

– Mi podižemo i njegujemo zdrave ličnosti. To je presudno za napredak sela. Svaka priča o dvojkama je istovremeno slična ili ista, a opet po mnogo čemu drugačija. Naprimjer, moje komšije Milja i Lazo Švraka, koji pripadaju starijoj generaciji, imali su punu kuću djece, a dva puta su dobili dvojke, prvo Maricu i Boru, a potom Stojana i Stanka – kazao nam je Stanko Šinik.

Gradiške trojke

Tradicija dvojki i trojki u gradiškom kraju je duga. Dario Drinić iz Nove Topole podsjeća da je „Politika“ 20. decembra 1940. godine objavila reportažu o trojkama Stane Gvozden, koja je tri godine ranije rodila dvije kćerke i sina i koji dobro napreduju.

– Stanin sin Mile Gvozden i sada živi u Gradiški i svjedoči o toploj ljudskoj priči. Nije mi poznata sudbina njegovih sestara, ali ovaj primjer o trojkama iz Gradiške je i tada zainteresovao štampu – rekao nam je Dario Drinić, čuvar narodne baštine.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.