Naslovna Info U Srpcu zaposlili 400 radnika za četiri godine

U Srpcu zaposlili 400 radnika za četiri godine

GRADIŠKA – Tokom posljednje četiri godine u Srpcu je za 400 radnika povećan broj zaposlenih. Sada u ovoj opštini ima nešto manje od 3.000 radnika.

Istovremeno, smanjen je broj nezaposlenih, kojih je sredinom ove godine evidentirano 1.300, što je manje nego prethodnih godina, navode u lokalnoj upravi.

– Poboljšanju trendova u zapošljavanju doprineo je razvoj privrede, otvaranje novih ili proširenje postojećih kapaciteta. Kako bi stimulisala zapošljavanje i samozapošljavanje, Opštinska uprava Srbac u kontinuitetu izdvaja podsticajna sredstva – naglašavaju u lokalnoj upravi.

U posljednje dvije godine iz opštinskog budžeta izdvojeno je 71.500 KM za podsticaje prilikom zapošljavanja 47 radnika u 18 preduzeća.

Da bi poboljšali zaposlenost, u Opštini Srbac usvojili su više mjera. Riječ je, pored ostalog, o različitim vidovima olakšica prilikom otvaranja preduzeća i zapošljavanja. Takse za osnivanje radnje djelimično su oslobođeni članovi uže porodice poginulog borca u iznosu od 75 odsto, zatim invalidi od prve do četvrte kategorije u iznosu od 60 odsto i invalidi od šeste do desete kategorije 30 odsto.null

Osobe s evidencije Biroa rada su u potpunosti oslobođene ovih dažbina prilikom otvaranja zanatskih radnji.

U Srpcu je evidentiran i blagi porast broja poslovnih subjekata. Prednjači prerađivačka industrija sa 44 preduzeća, trgovina na veliko i malo, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović