Naslovna Info U Srpcu priprežno stanje odbrane od poplava

U Srpcu priprežno stanje odbrane od poplava

Zbog ubrzanog topljenja snijega i obilne kiše koja je padala proteklog dana, došlo je do povećanja vodostaja rijeka i rječica na području srbačke opštine. U 14 časova vodostaj rijeke Save kod Srpca iznosio je 618 centimetara, što je za 18 centimetara više od uvođenja pripremnog stanja odbrane od poplava, ali je još uvijek manje od uvođenja redovnih mjera odbrane od poplava koje se uvode na 860 centimetara i vanrednih koje se uvode na 940 centimetara.

Međutim, zabrinjava podatak da Sava ubrzano raste i to u prosjeku od 8 do 10 centimetara na svakih sat vremena, а u protekla 24 časa njen nivo je porastao za čak četiri metra. Ukoliko se ovaj trend nastavi, u toku sutrašnjeg dana bi mogle biti proglašene i redovne mjere odbrane od poplava.

U porastu je i rijeka Vrbas ali za sada bez veće prijetnje po okolna domaćinstva, iako se i njen vodostaj povećava iz časa u čas.

Zbog ubrzanog otapanja snijega, došlo je i do porasta bujičnih voda, pa Opštinski štab Civilne zaštite Srbac upozorava stanovništvo, naročito u području vodotoka Povelič, Ina, Vrijeska, Prosječka, Rekava, Osovica i Lepenica na mogući nastanak bujičnih polava.

U cilju sprječavanja nastanka materijalnih šteta i ljudskih gubitaka u navedenim područjima porebno je izvršiti pravovremene pripreme i to:

– planirati lokacije više spratnosti, odnosno mjesta koja nisu plavna ( viši spratovi kuća i slično), na koje se mogu skloniti ukućani, stoka i materijalno-tehnička sredstva;
– ukoliko nije moguće iznošenje stvari i opreme iz prostorija koje bi mogle biti poplavljene, potrebno je planirati njihovo odizanje od tla na potrebnu visinu korištenjem priručnih sredstava kao što su drvena građa, betonski panjevi, cigla i slično;
– obezbijediti rezerve hrane i pitke vode za minimalno 48 časova;
– pripremiti vreće sa pijeskom za zatvaranje ulaza i sprječavanje prodora vode u prostorije;
– radi obezbjeđenja nesmetanog protoka vode, uočeni otpad iz vodotoka je potrebno ukloniti, a posebno na mjestima na kojima može doći do njegovog povećanog nakupljanja (suženja, mostovi i slično).

3. U slučaju da budu ugroženi poplavama, građani se za pomoć mogu obratiti na telefone za hitne intervencije: 122 – policija, 123 – vatrogasci, 124 – hitna pomoć, odnosno Civilna zaštita opštine Srbac na broj 051/740-001, lokal 234.

Srbac-rs.com