Naslovna Info Republika Srpska-FBiH U Republici Srpskoj i Srbiji danas Dan žalosti

U Republici Srpskoj i Srbiji danas Dan žalosti

Banjaluka – U Republici Srpskoj danas je Dan žalosti povodom helikopterske nesreće u kojoj je život izgubilo sedam lica, među kojima i jedna beba, odlučila je Vlada Srpske na jučerašnjoj telefonskoj sjednici.

Kod Surčina sa petka na subotu se srušio vojni helikopter kojim je u Beograd transportovana životno ugrožena beba iz Novog Pazara.

U padu helikoptera poginuli su major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, tehničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović i zdravstveni radnici Dževad Ljajić i Miroslav Veselinović, kao i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Zbog nesreće helikoptera Vojske Srbije u kojoj je poginulo sedam osoba, među kojima i jedna beba, danas je u Srbiji Dan žalosti.

Premijer Aleksandar Vučić obavjestio je u subotu članove Vlade i građane Srbije da je zbog nesreće za danas predložio proglašenje Dana žalosti.

Kontakt radio vezom sa helikopterom Vojske Srbije izgubljen je u petak uveče u 22 sata i 31 minut, dodao je premijer, a u 22 sata i 34 minuta vazduhoplov je nestao sa radarskih pokazivača.

U nesreći su stradali pilot Omer Mehić, kapetan Milovan Djukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Premijer je u subotu izrazio saučešće porodicama poginulih, a Vlada je odala poštu stradalima minutom ćutanja.

Grad Novi Pazar proglasio je u subotu trodnevnu žalost povodom tragično nastradalih u padu helikoptera koji je prevozio bebu iz tog grada u Beograd.

“Grad Novi Pazar proglasio je trodnevnu žalost, u nedelju, ponedeljak i utorak, i biće otkazane sve manifestacije u gradu. Grad će pomoći porodicama nastradalih iz Novog Pazara, ali i porodicama pilota”, rekao je na vanrednoj sednici Gradskog vijeća gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Ministarstvo omladine i sporta preporučilo je, na osnovu odluke Vlade da se 15. mart proglasi Danom žalosti zbog tragično nastradalih u padu vojnog helkikoptera, da se takmičenja prilagode ovoj tragičnoj situaciji.

“Ukoliko se zbog opravdanih i objektivnih okolnosti ne mogu odložiti već planirana takmičenja za 15. mart podsećamo sve sportske organizacije da su dužne da poštuju Zakon o danu žalosti koji propisuje da se dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava spuštanjem na pola jarbola, ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava medunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola, ili na pola koplja”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) je, povodom proglašenja 15. marta za Dan žalosti na teritoriji Srbije, obavestilo medije da usklade svoj program sa tom odlukom.

Kako se navodi, mediji treba da emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja, obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom Dana žalosti organizuju nadležni organi Srbije ili tela koja ona odrede, da umjesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih sadržaja sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne Danu žalosti.

 

 

Cvijanovićeva uputila saučešće Vučiću

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća premijeru Srbije Aleksandru Vučiću povodom stradanja sedam građana Srbije u helikopterskoj nesreći.

“U ime Vlade Republike Srpske, svoje i u ime svih građana Republike Srpske, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća povodom stradanja sedam građana Srbije u helikopterskoj nesreći. Duboko sam potresena tragedijom u kojoj je život izgubilo sedam lica tokom humane akcije spašavanja bolesne bebe”, navodi se u telegramu saučešća premijera Srpske.

“Molimo Vas da porodicima stradalih prenesete da najiskrenije saosjećamo i dijelimo njihov bol i tugu. Naše misli su sa njihovim najmilijim”, navodi se u telegramu saučešća Cvijanovićeve, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.