Naslovna Info Gradiška U punom jeku proletna setva u Lijevče polju: Veliko ulaganje a proizvodnja...

U punom jeku proletna setva u Lijevče polju: Veliko ulaganje a proizvodnja neizvesna

NOVA TOPOLA – Lijevčanski poljoprivrednici, posebno proizvođači povrća koje seju na velikim površinama, već sada strahuju da neće moći prodati svoje proizvode.

Prosečna ulaganja u proletnu setvu, kažu sagovornici “EuroBlica” u Vilusima, Mašićima, Karajzovcima i drugim selima plodne ravnice u Lijevče polju, premašuju 20.000 KM. Dodatno opterećenje za ove vredne domaćine su i štete na plastenicima i drugim objektima od elementarnih nepogoda prošle zime. Zdravko Gluvić iz Vilisa planira zasejati 60 dunuma krompira te nešto manje površine ostalog povrća. Već je proizveo 9.000 sadnica paprike za plasteničku proizvodnju. Njegova višečlana porodica koristi svaki lep dan da što pre završi proletne radove koji kasne zbog lošeg vremena.
-Ništa nam nije teško. Podigli smo šest novih plastenika, poorali i pripremili njive za setvu, uložili 30.000 KM za semena, đubrivo, gorivo i druge potrebe. Već sada brine nas kako uloženo vratiti, kome prodati svoje proizvode. Tu nam treba pomoć države – kaže Gluvić. Na iste probleme ukazuju Dragoljub Stajčić, Stevo Gluvić i Miloš Straživuk.
-Mi smo vredni ljudi, ništa drugo osim poljoprivrede ne umemo raditi. To prenosimo na mlađe. Moji sinovi Jovica i Goran sa snahama i decom su se prihvatili mehanizacije i njive ali je svake godine ista priča. Cene naših proizvoda su bagatelne a setva skupa, u tome je problem – smatra Stajčić koji ovog proleća planira zasejati 80 dunuma vlastitog te zakupljenog zemljišta. Od toga najveći deo odnosi se na povrće.
Položaj povrtara iz Vilusa najbolje nam je objasnio Stevo Gluvić rekavši da za jednu kafu u kafiću treba dati pet kilograma krompira. Cena ovog povrća, čije prošlogodišnje zalihe su velike je od 0,2 do 0,3 KM po kilogramu. Ipak, to ne sprečava Lijevčane da i ove godine seju krompir, luk, kupus, paprika, paradajz, mrkvu i drugo povrće.
-Sejem 50 dunuma krompira bez obzira na sve teškoće. Uvoz je najveći problem a to niko ne sputava da bi zaštitio domaću proizvodnju. Šta bih drugo radio, ne mogu ostaviti njive puste i ne raditi ništa. Ovako se bar nečemu mogu nadati – kaže Miloš Straživuk.
Setva će biti jeftinija za devet odsto zbog pada cena goriva i semena, što bi, zaključili su u resornom ministarstvu, trebalo dodatno motivisati poljoprivrednike kojima su na raspolaganju i subvencije.
-Poljoprivrednicima je dostupan kredit, odnosno revolving sredstva posebnih namena, za ugovaranje, proizvodnju i otkup u visini od 25 miliona maraka. Obezbeđena su i sredstva za merkantilnu pšenicu- rekao je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Zakinuti povrtari
Proizvođači povrća zakinuti su zbog kašnjenja podsticaja i subvencija za svoje proizvode i nabavku mehanizacije, smatra Branko Mastalo, predsednik Udruženja povrtara RS.

Vrednost setve 500 miliona KM

Proletna setva će, po proceni Ministarstva poljoprivrede RS, koštati između 1.100 i 1.300 KM po hektaru a ukupna vrednost proletnih useva na celom području RS je 500 miliona maraka.

Milan Pilipović EuroBlic