Naslovna Info Gradiška U petak blokada carinskog terminala u Orašju

U petak blokada carinskog terminala u Orašju

Zatvaranje graničnih prelaza Izačić, Orašje i Gorica, na kojima ne postoje carinski terminali i kontrola robe, osnovni je uslov mljekara da prestanu sa blokadom carinskih terminala, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.
Mesud Pinjo, Mehmed Nikšić i Vladimir Usorac - Foto: SRNA

Mesud Pinjo, Mehmed Nikšić i Vladimir UsoracFoto: SRNA

Nakon današnje sjednice upravnih odbora više poljoprivrednih udruženja, održane u Gradišci, Usorac je najavio da će, u znak protesta zbog neispunjavanja prethodnog zahtjeva za ukidanje ovih prelaza, više od 1.000 poljoprivrednika iz BiH u petak, 28. novembra, od 12.00 do 14.00 časova blokirati carinski terminal Orašje za uvoz i izvoz sve robe.

Usorac je podsjetio da poljoprivrednici ostaju pri ranijim zahtjevima da se napravi izmjena zakona o akcizama i porezima, poljoprivrednim proizvođačima omogući “plavi dizel”, uvede zaštitna cijena pri uvozu mlijeka i mesa u BiH, te omogući izvoz prema Turskoj i Rusiji.

“U toku je procedura izjednačavanja cijena veterinarskih pregleda pri izvozu i uvozu robe, tražimo da kontola uvoznih kvota bude realizovana za 30 dana, kako je i precizirano, i da se o tome izvjesti javnost”, naglasio je Usorac.

On je dodao da poljoprivrednici traže da nadležne institucije prekontrolišu realizaciju kredita koje je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske odobrila prerađivačima, da se utvrdi da li su krediti namjenski utrošeni za otkup poljoprivrednih proizvoda, da se odobri produženje ročnosti otplate kredita za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Usorac je dodao da je na današnjem sastanku utvrđen i novi zahtjev prema vlastima BiH – da se donese novi zakon, prema kome bi i pomoćnici ministara u Savjetu ministara bili funkcioneri i podložni reizboru.

“Pomoćnici ministara koji potpisuju važne sporazume moraju biti podložni reizboru i da na taj način odgovaraju za loše donesene odluke”, ističe Usorac.

Predsjednik Udruženja peradara Federacije BiH Mesud Pinjo rekao je da BiH nema kontrolu nad svojom granicom, te da prema Crnoj Gori postoji 29 ilegalnih prelaza, na granici sa Hrvatskom 136, a prema Srbiji 154 nelagalna granična prelaza.

Predsjednik Udruženja mljekara FBiH Mehmed Nikšić najavio je da će u petak, 28. novembra, na protestima u Orašju učestvovati članovi 11 granskih udruženja poljoprivrednih proizvođača iz FBiH.

Predsjednici udruženja mljekara, svinjara, tovljača pilića i povrtara Republike Srpske, te udruženja mljakara i peradara FBiH danas su zatražili da u roku od sedam dana održe sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, kojem će prisustvovati i predsjedavajući Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.